Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Ekonomi

Kadar Inflasi Dijangka Terkawal Tahun Ini – AmInvest Research

KUANTAN 23 MAY 2021. Orang ramai membeli barangan keperluan berikutan perlaksanaan Perintah Pergerakan Pemulihan Diperketatkan (PKPD) bermula esok bagi daerah Kuantan bermula malam ini. Kuantan dikenakan PKPD berikutan terdapat peningkatan kes positif Covid-19 secara penularan dalam komuniti. STR/FARIZUL HAFIZ AWANG
Kongsikan Artikel Ini

KUALA LUMPUR, 23 Jan – Kadar inflasi utama diunjurkan lebih sederhana pada 3.0 peratus tahun ini, sebahagiannya disokong ringgit yang meningkat 9.7 peratus berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) sejak merekodkan paras terendah RM4.75 pada November 2022.

Harga komoditi lebih rendah juga membantu dalam membendung tekanan harga utama, demikian menurut AmInvest Research dalam satu nota penyelidikan.

Sementara itu, ia berkata inflasi teras dijangka turun sejajar kadar perbelanjaan swasta yang lebih rendah dijangka dalam tempoh sama.

“Bagaimanapun, risiko ke atas inflasi teras cenderung ke arah peningkatan berikutan tahap perbelanjaan swasta yang masih kukuh, berdasarkan daripada jualan perdagangan borong dan runcit yang lebih tinggi pada separuh kedua 2022,” katanya.

Firma penyelidikan itu berkata, pasaran pekerjaan di Malaysia, yang sangat berkolerasi dengan inflasi teras berpotensi untuk mencatatkan pertumbuhan.

“Secara kebetulan, jumlah pekerjaan kosong di Malaysia masih dua hingga tiga kali lebih tinggi berbanding paras prapandemik. Ini bermakna, pasaran pekerjaan di Malaysia mempunyai lebih banyak ruang untuk meningkat dan ini boleh mengekalkan inflasi dipacu permintaan di negara ini,” katanya.

AmInvest Research berkata, unjuran inflasi di Malaysia boleh berubah jika salah satu daripada tiga faktor menjadi kenyataan pada tahun ini.

Faktor utama, katanya pelaksanaan subsidi bersasar untuk menghapuskan had harga bahan api RON95 dan diesel.

“Analisis kami menunjukkan satu sen kenaikan RON95 boleh menaikkan Indeks Harga Pengguna (IHP) sebanyak 0.04 peratus,” katanya.

Faktor lain, katanya kekerapan banjir atau sebarang bencana alam berkaitan iklim yang boleh mengganggu logistik dan harga makanan, di samping kelemahan luar jangkaan ringgit yang boleh menyebabkan harga import meningkat.

“Mengenai tinjauan kadar faedah, kami buat masa ini mengekalkan jangkaan satu lagi kenaikan 25 mata asas pada tahun ini, meningkatkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) kepada 3 peratus, sebahagian besarnya dipacu keperluan untuk membendung inflasi teras.

“Penurunan terkini inflasi teras, pada pandangan kami, adalah terlalu awal untuk merumuskan bahawa ia sudah mencapai kemuncaknya pada November lalu,” katanya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 28 Jan – Golongan peniaga menyahut cabaran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) untuk mewujudkan Menu Rahmah,...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 28 Jan – Malaysia mengecam sekeras-kerasnya serangan bersenjata di Kedutaan Azerbaijan di Tehran pada Jumaat, hingga menyebabkan seorang maut manakala beberapa...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 28 Jan – Malaysia merekod sebanyak 5,035,613 kes COVID-19 dengan kes sembuh 4,989,126 dan 36,938 kes kematian setakat semalam, sejak...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 28 Jan – Mekanisme subsidi bersasar mampu melindungi kedudukan fiskal negara untuk jangka masa sederhana dan panjang, kata Menteri Ekonomi,...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER