Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Hiburan

Suhaimi Tekad Jadikan RTM Stesen Penyiaran Nombor Satu

Kongsikan Artikel Ini

KUALA LUMPUR, 22 Jan – Personaliti penyiaran, Suhaimi Sulaiman yang dilantik sebagai Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran Malaysia memberi tempoh enam bulan untuk melakukan transformasi terhadap Radio Televisyen Malaysia (RTM) sebagai jenama nombor satu dalam bidang penyiaran.

Suhaimi berkata, menerusi pertemuan bersama pengurusan tertinggi beliau menyenaraikan enam kategori utama yang ingin dilaksanakan dalam mengubah hala tuju RTM menjadi sebuah stesen penyiaran terkemuka.

“Dalam tempoh enam bulan pertama ini saya ingin melihat RTM menjadi jenama nombor satu dalam kategori berita dan ‘breaking-news’, hal ehwal semasa dan dokumentari, drama dan telemovie, bual bicara dan perbincangan intelektual, konsert dan program hiburan serta kapsul.

“RTM mempunyai kapasiti dan kelengkapan yang canggih sekali gus boleh menjadi sebuah stesen penyiaran yang hebat di negara ini. Kita memiliki segala-galanya, cuma tinggal nak ubah sikit-sikit saja dan kalau ada benda yang tidak menjadi kita usaha sampai berjaya.

“Sekiranya setiap kerja itu dilaksanakan dengan betul dan bersedia berubah demi kebaikan, tidak mustahil dalam tempoh enam bulan ini RTM boleh menjadi sebuah jenama yang boleh dibanggakan. Lagipun siapa tak nak jadi nombor satu.

“Di RTM juga saya jumpa ramai orang muda yang begitu teruja serta mahukan perubahan. Saya menjadi bertambah semangat dan gembira untuk melihat perubahan yang bakal dilaksanakan tidak lama lagi,” katanya.

Suhaimi yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang pentadbiran dan penyiaran serta pernah berkhidmat di Kumpulan Media Sarawak, Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama), Astro Awani dan Media Prima mendedahkan beliau sebenarnya ingin bersara dalam bidang terbabit demi memberi fokus kepada kehidupan peribadi dan ingin berbakti kepada masyarakat namun menganggap pelantikan ini adalah amanah yang perlu dipikul.

“Selepas tidak bersama dengan TVS (TV Sarawak) sejak Julai tahun lalu, saya mengambil keputusan untuk menguruskan beberapa perniagaan di Melaka selain menyediakan beberapa perkhidmatan dan latihan berkaitan industri media dan penyiaran.

“Namun, ketika Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil, mengajak saya berjumpa dan memaklumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu saya menerajui RTM, saya tidak boleh menolak.

“Walaupun pada awalnya saya mahu bersara tapi apabila ada tokoh yang sanggup jumpa dan mahu kita berkhidmat serta melakukan kerja yang baik, saya rasa ini adalah satu tanggungjawab yang perlu saya galas dengan sebaik mungkin.

“Saya anggap ini adalah jalan yang sudah Tuhan susun untuk saya berbakti dan berkongsi kepada masyarakat melalui pengalaman dan kepakaran yang saya miliki. Apabila kita sudah meningkat dewasa, kita melihat dunia itu dalam perspektif yang berbeza dan ini salah satu cara untuk saya berkhidmat untuk negara,” katanya kepada Harian Metro.

Suhaimi, 61, adalah pemegang Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari City University, Bellevue, Washington, Amerika Syarikat (AS) dan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dari Portland State University, Portland, Oregon.

Beliau pernah menyandang beberapa jawatan penting dalam bidang penyiaran dan kewartawanan termasuk sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan Ketua Pengarang Astro Awani pada 2017 dan Pengerusi Bernama pada 2020.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Hiburan

Kongsikan Artikel IniLOS ANGELES, 11 Jan – Aktres Hollywood berasal dari Ipoh, Perak, Michelle Yeoh mencipta sejarah apabila muncul pelakon Malaysia pertama menggondol trofi...

Hiburan

Kongsikan Artikel IniKEMAMAN, 13 Okt – Komposer Wan Zul, 61, yang dilapor kritikal sejak beberapa hari lalu, meninggal dunia di Hospital Kemaman, di sini...

Hiburan

Kongsikan Artikel IniSEPANG, 4 Okt – Pelakon popular, Zul Ariffin didenda RM30,000 selepas mengaku bersalah di Mahkamah Sepang di sini, atas pertuduhan memuat naik...

Hiburan

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 29 Sep – Gelaran ‘Datuk Seri’ suami kepada penyanyi Heliza Helmi iaitu ‘Datuk Seri’ Mahadi Badrul Zaman didakwa palsu. Isu...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER