Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

Mari Kita ‘Move On’ Di Tahun Arnab 2023!

Kongsikan Artikel Ini

PENDAPAT, 22 Jan – Pada Tahun Baharu Cina yang disambut hari ini, kita akan berkumpul dengan mereka yang tersayang untuk menghantar Tahun Harimau dan menyambut Tahun Arnab.

Sebahagian daripada kita akan meraikan bersama keluarga, manakala yang lain akan berkumpul dengan rakan dan jiran yang telah menjadi keluarga. Inilah intipati Tahun Baharu Cina, iaitu mengenai keluarga dan orang tersayang kita. Kami berkongsi kegembiraan kami dan meraikan mereka dalam masa yang baik, dan mengharapkan mereka untuk sokongan mereka semasa tempoh sukar.

Tahun Baharu Cina di Malaysia merupakan satu perayaan yang signifikan. Setiap tahun, kegembiraan sambutan dikongsi bersama semua lapisan masyarakat. Di seluruh Kuala Lumpur, termasuk Wangsa Maju, kami dapat merasakan kemeriahan perayaan dengan penghiasan di pusat membeli belah, tanglung di lampu jalan dan tarian singa.


Nenek moyang saya jauh mengembara dari Cina Selatan dan memilih untuk bermastautin di sini, sebuah tanah yang penuh berkat. Keharmonian masyarakat majmuk di sini adalah sesuatu unik dan diidam-idamkan oleh banyak negara.

Sebagai contoh, pertukaran regim pada pilihanraya lepas tidak melihat sebarang kekerasan atau perang saudara seperti yang dialami oleh banyak negara.

Malah, saya boleh melihat perutusan ucapan di TV dibuat oleh YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Perdana Menteri dari KEADILAN yang diterima oleh semua lapisan masyarakat. Ini menunjukkan Malaysia sentiasa bersedia untuk mengharungi segala cabaran dan sentiasa ‘move on’.


Melangkah ke hadapan, kerajaan perpaduan berteras Malaysia Madini akan membuka satu lembaran baru. Mengikut kepercayaan horoskop Cina, Tahun Arnab Air pada tahun ini merupakan satu tahun penuh harapan.

Marilah kita ‘move on’ untuk menempuhi satu era kerajaan perpaduan dan memajukan ekonomi. Biar kami Malaysia, merentas segala cabaran untuk menjadikan Malaysia yang lebih baik dengan ketangkasan Arnab.

Selamat Tahun Arnab, Gong Xi Fatt Chai.
兔年大吉,新年快乐, 恭喜發財

Andre Lai merupakan Naib Pengerusi MPN KEADILAN Wilayah Persekutuan dan Ketua Cabang KEADILAN Wangsa Maju

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 1 Feb – 1 Februari merupakan setiap tahun merupakan hari penubuhan Wilayah Persekutuan yang merangkumi Kuala Lumpur pada 1974, Putrajaya pada...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 31 Jan – Hakikatnya, cabaran kehidupan bagi kaum Dayak di negara ini sangat mencabar dan perit. Dari sebelum merdeka hinggalah selepas...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 31 Jan – Di antara semua yang dipecat dan digantung keahlian UMNO baru-baru ini, paling menjadi bualan serta perhatian ialah Khairy...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 30 Jan – Semua orang pada umumnya faham dan menerima Nurul Izzah sebagai pemimpin penting dalam PKR, malah dalam kebangkitan reformasi...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER