Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

Muhyiddin Kena ‘Move On’ Jangan Jadikan Istana Bahan Politik

Kongsikan Artikel Ini

ISKANDAR PUTERI, 7 Dis – Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin diminta bergerak ke depan dan tidak menjadikan institusi diraja sebagai bahan politik murahan dan sendaan umum.

Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN) Johor, Mohd. Hairi Mad Shah berkata, bekas Perdana Menteri itu perlu akur titah Yang di-Pertuan Agong yang melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Ke-10 dan untuk membentuk kerajaan.

Katanya, Muhyiddin tidak perlu mengaitkan perkara itu dengan memetik ‘bumbung hijau’ atau ‘bumbung kuning’.

“Saya menyaksikan video ceramah disampaikan Tan Sri Mahiaddin Yassin. Saya pun pelik kenapa beliau perlu mengaitkan dengan ‘bumbung hijau’ atau ‘bumbung kuning’.

“Diharap Tan Sri Mahiaddin dah boleh move on dan tidak menjaja isu ini dan menjadikannya sebagai modal politik murahan untuk menghasut serta menanam persepsi negatif kepada rakyat,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.


Sehubungan itu, Mohd. Hairi mendesak supaya Muhyiddin tidak terus-menerus berpolitik dengan menghasut dan menanam persepsi negatif kepada rakyat.

Terdahulu, Muhyiddin dalam satu rakaman tular ketika berceramah mendakwa beliau telah mempunyai sokongan daripada seramai 115 ahli Parlimen untuk menjadi Perdana Menteri dan menubuhkan kerajaan Persekutuan.

“Bukan bumbung hijau ke, bumbung kuning ke, faham. Kena kias sikit. Kalau saya sudah ada 115 sokongan ahli Parlimen, tidak mungkin ada orang lain (dapat sokongan majoriti). PRU (Pilihan Raya Umum) penentunya siapa, kamu (rakyat), bukan pihak lain,” katanya.

– UM

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniSEREMBAN, 2 Feb – Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Aminuddin Harun mencadangkan Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri ini dibubarkan pada 1...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 2 Feb – Semua kerajaan negeri digalak untuk mencalonkan kawasan tanah lembap yang berpotensi sebagai tapak Ramsar yang baharu, kata Menteri...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 1 Feb – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini membekukan akaun bank Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), salah satu...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 1 Feb – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli telah menghadiri sesi taklimat mengenai Prospek, Cabaran dan Keutamaan Dasar Ekonomi sempena lawatan...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER