Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

China Bakal Umum Longgar Sekatan Covid-19

Kongsikan Artikel Ini

BEIJING, 5 Dis – China bersedia untuk mengumumkan pelonggaran lebih lanjut bagi beberapa sekatan Covid-19 yang paling sukar di dunia seawal Rabu ini, sumber memberitahu Reuters.

Tiga tahun selepas pandemik, langkah-langkah sifar toleransi China, daripada menutup sempadan kepada sekatan pergerakan yang kerap, masih kekal dilaksanakan.

Pendekatan ketat itu memberi tekanan mental kepada ratusan juta penduduk dan bulan lalu menyebabkan ketidakpuasan hati orang ramai terbesar di tanah besar China sejak Presiden Xi Jinping mengambil alih kuasa pada 2012.

Walaupun protes bulan lalu sebahagian besarnya reda di tengah-tengah kehadiran polis yang ramai di seluruh bandar utama, pihak berkuasa wilayah sejak itu telah mengurangkan sekatan, peraturan kuarantin dan keperluan ujian ke tahap yang berbeza-beza.

Pegawai atasan juga telah melembutkan nada mereka terhadap bahaya yang ditimbulkan oleh virus itu.

Satu set peraturan baharu di seluruh negara akan diumumkan tidak lama lagi, kata dua sumber yang mengetahui perkara itu, membuka jalan untuk pelonggaran yang lebih tersusun.

Beijing juga sedang mempertimbangkan sama ada untuk mengurangkan pengurusan virus itu untuk mencerminkan ancaman kurang serius yang ditimbulkannya seawal Januari, tambah sumber itu.

Penganalisis kini meramalkan China mungkin menggugurkan kawalan sempadan dan membuka semula ekonomi lebih awal daripada jangkaan tahun depan.

“Risiko untuk keluar lebih awal tetapi terurus telah meningkat,” kata ketua ekonomi Goldman Sachs China Hui Shan dalam nota pada Isnin, sambil menambah bahawa bank itu menjangkakan pembukaan semula seperti itu bermula April.

Penganalisis lain menjangkakan pembukaan semula pada separuh kedua tahun depan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniWASHINGTON, 2 Feb – Pencarian Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) semalam mengesahkan tiada dokumen sulit ditemui di kediaman tepi pantai Presiden Amerika Syarikat...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniDENPASAR, 2 Feb – Polis Bali melarang anggotanya daripada mengunjungi mana-mana kelab malam di wilayah itu kecuali bagi menjalankan tugas. Ketua Bahagian...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniSEOUL, 1 Feb – Korea Selatan dijangka melancarkan peluru berpandu balistik “berkuasa tinggi” baharu dalam masa terdekat, menurut sumber. Ia dilihat sebagai...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniWASHINGTON, 1 Feb – Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) memutuskan untuk menghancurkan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) tepat ke Bumi menjelang...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER