Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

PM Anwar Dijangka Umum Sebahagian Senarai Kabinet Esok

Kongsikan Artikel Ini

PUTRAJAYA, 1 Dis – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin mendedahkan sebahagian senarai nama ahli kabinet baru esok, menurut sumber yang rapat dengan presiden KEADILAN itu.

Walau bagaimanapun, jika pengumuman dibuat, tidak mungkin mereka yang dinamakan akan mengangkat sumpah pada hari yang sama.

Perdana menteri dijadual berada di Perak untuk senarai program sehingga petang, termasuk menghadap Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Akhbar The Straits Times berpangkalan di Singapura yang memetik sumber berkata Istana Negara juga tidak menambah majlis angkat sumpah dalam jadualnya untuk esok.

Orang dalam KEADILAN yang mendakwa, setakat petang tadi, Anwar masih berusaha untuk memuktamadkan senarai menteri.

Ini disifatkan sebagai tugas yang mencabar bagi perdana menteri kerana Anwar terpaksa menangani “banyak permintaan dan tuntutan” sambil pada masa yang sama mengurangkan bilangan kementerian.

Salah satu sumber mendakwa perdana menteri mengehadkan bilangan menteri sekitar 25 orang, turun daripada 32 orang ketika pentadbiran Muhyiddin Yassin dan Ismail Sabri Yaakob sebelum ini.

“Terdapat ramai orang yang meminta jawatan. (Anwar) perlu mempertimbangkan tuntutan daripada lebih 10 pihak,” kata orang dalam.

“Sebaik-baiknya, senarai itu harus dimuktamadkan malam ini, kerana pengumuman kabinet mungkin dibuat esok. Tetapi saya dengar dia mungkin hanya mengumumkan sebahagian senarai itu,” tambahnya.

Diminta untuk menghuraikan lebih lanjut mengenai apa yang dimaksudkan dengan senarai tidak penuh itu dan jika terdapat jumlah yang dijangka akan diumumkan, sumber itu berkata dia belum mempunyai petunjuk jelas mengenai perkara itu.

Pemimpin tertinggi KEADILAN itu enggan mendedahkan bahagian jawatan yang akan diperolehi setiap gabungan dalam kerajaan, tetapi berkata laporan Sinchew Daily semalam tidak jauh daripada apa yang dibincangkan.

Menurut akhbar itu, KEADILAN akan mendapat Anwar sebagai perdana menteri dan empat jawatan menteri, BN akan mendapat jawatan timbalan perdana menteri ditambah empat jawatan menteri, GPS Sarawak akan mendapat jawatan timbalan perdana menteri ditambah tiga menteri, DAP akan mendapat lima menteri, Amanah akan memperolehi dua menteri dan Upko akan mendapat satu.

Lobi bekas menteri BN

Sementara itu, orang dalam Umno mendakwa terdapat halangan dalam membentuk kabinet baru kerana lobi oleh seorang bekas menteri, yang didakwa mengintai jawatan menteri kewangan.

Sumber yang rapat dengan pejabat Pengerusi BN Ahmad Zahid Hamidi memberitahu bahawa bekas menteri itu daripada Umno tetapi namanya tidak termasuk dalam senarai calon yang dihantar Umno ke Pejabat Perdana Menteri.

“Dia menjadi batu penghalang. Dia bukan sebahagian daripada senarai itu dan Anwar juga tidak mahu dia sebagai menteri kewangan.

“Tetapi kerana dia telah melobi dengan tokoh tertentu, jadi sekarang kami berada dalam situasi ini,” dakwa sumber itu

Sejak Anwar mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 pada Khamis lalu, sorotan tertumpu terhadap perancangan kabinetnya.

Ia telah menarik banyak minat terutamanya disebabkan oleh komposisi kerajaan perpaduan, yang terdiri daripada gabungan politik utama PH, BN, GPS Sarawak, dan GRS dan Warisan dari Sabah.

Jumaat lalu, pada sidang media pertamanya selepas mengangkat sumpah sebagai perdana menteri, Anwar mengumumkan bahawa kerajaan yang dipimpinnya akan mempunyai saiz kabinet yang lebih kecil.

Pada 2018, apabila PH menang pilihan raya umum ke-14, perdana menteri ketika itu Dr Mahathir Mohamad juga telah mengambil langkah mengumumkan tiga portfolio utama kabinetnya terlebih dahulu sebelum mendedahkan barisan penuhnya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniSEREMBAN, 2 Feb – Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Aminuddin Harun mencadangkan Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri ini dibubarkan pada 1...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 2 Feb – Semua kerajaan negeri digalak untuk mencalonkan kawasan tanah lembap yang berpotensi sebagai tapak Ramsar yang baharu, kata Menteri...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 1 Feb – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini membekukan akaun bank Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), salah satu...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 1 Feb – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli telah menghadiri sesi taklimat mengenai Prospek, Cabaran dan Keutamaan Dasar Ekonomi sempena lawatan...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER