Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

Debat Umum Sempena UNGA Ke-77 Bakal Berakhir Isnin Ini

Kongsikan Artikel Ini

NEW YORK, 27 Sep – Debat umum sempena Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun ini berakhir pada Isnin, selepas wakil dari 190 negara anggota berucap berdasarkan tema “A watershed moment: transformative solutions to interlocking challenges“.

Presiden bagi sesi ke-77 Perhimpunan Agung PBB (UNGA), Csaba Korosi berkata dalam ucapan penutupnya bahawa 126 ketua negara dan kerajaan telah mengambil bahagian dalam debat umum tahun ini.

“Sebilangan besar anda yang mengambil bahagian dalam perbahasan ini mengemukakan kepentingan membabitkan hal ehwal antarabangsa,” kata Korosi.

Korosi berkata beliau menerima lima mesej utama daripada negara-negara anggota semasa perbahasan itu, lapor Xinhua.

Yang pertama adalah kesedaran yang semakin meningkat bahawa masyarakat dunia telah memasuki era baharu.

“Menghadapi cabaran yang kompleks dan krisis pelbagai lapisan, kita berdepan peralihan paradigma akibat peredaran masa, pergerakan, pelarasan yang berada di sekeliling tidak boleh dipanggil pengubahsuaian semata-mata: ia adalah proses ke arah transformasi penting,” katanya.

“Kerjasama global telah berubah. Kini, kita hidup dalam dunia yang berbeza – dunia penuh cabaran baharu, perubahan terhadap keutamaan, peranan dan kaedah.

Lembaran sejarah baharu sedang ditulis, dengan bahagian baharu dan pakatan baharu, rungutan baharu, dan kejayaan baharu pada mereka,” katanya.

Mesej kedua adalah konflik di Ukraine harus berakhir, kata Korosi.

“Anda juga menegaskan bahawa kesannya kini dirasai di seluruh dunia. Anda menggambarkan kesakitan, kekurangan, inflasi, isu pelarian hingga ke Amerika Selatan dan Afrika, kebimbangan tentang keselamatan loji nuklear, serta serangan nuklear.

Anda juga mendedahkan bahaya mengenai maklumat yang salah dan propaganda,” katanya.

Mesej ketiga adalah perubahan iklim sedikit demi sedikit memusnahkan manusia, katanya.

“Kami mengambil maklum mengenai negara-negara yang dilanda kemarau dan banjir pada masa yang sama.

“Kita turut menyentuh mengenai corak pengeluaran dan penggunaan yang tidak mampan, menangkap ikan tetapi dalam masa yang sama mencemarkan perairan dengan plastik, paras air laut semakin meningkat hingga menenggelamkan pantai.

Kami mendengar seruan untuk mencapai pelepasan karbon sifar bersih global dan rayuan untuk membantu negara paling terjejas akibat perubahan iklim.

Kami mendengar dengan jelas seruan untuk memperjuangkan iklim dan menghormati komitmen,” katanya.

“Namun, sesetengah daripada kita masih tidak yakin bahawa membangunkan ekonomi boleh diimbangi dengan mengehadkan pelepasan karbon dan memelihara biodiversiti.”

Keempat, seruan untuk memperbaiki hak asasi manusia dan memenuhi keperluan mereka yang paling terdedah kepada eksploitasi telah didengari, kata Korosi.

Isu utama kelima, yang mendapat sokongan padu, ialah keperluan untuk memodenkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, menghidupkan semula Perhimpunan Agung dan mereformasi Majlis Keselamatan.

“Ini selaras dengan keyakinan saya sendiri bahawa Perhimpunan Agung harus bersedia untuk bertindak balas dengan lebih baik terhadap krisis yang saling berkaitan dan bahawa Majlis Keselamatan perlu mengambil kira realiti pada abad ini.”

Korosi menggesa tindakan kolektif diambil untuk menangani cabaran berkenaan.

“Kami semua bersetuju dengan cabaran utama. Kami mahukan dunia yang aman pasca COVID dengan meningkatkan kepercayaan, di mana kita boleh bekerjasama untuk mengurangkan dan menyesuaikan diri dengan perubahan iklim,” katanya.

“Untuk mencapai kemajuan terbabit, kita perlu mengukuhkan asas yang menyatukan kita.

“Kita juga mungkin ingin mencari jalan bagaimana untuk memberi tumpuan kepada cabaran dan merangkanya dari segi pengurusan krisis dan transformasi.

“Untuk mengeratkan perpaduan, kita juga mesti membina kepercayaan,” katanya.

Korosi berkata beliau merancang untuk melancarkan satu siri rundingan melibatkan pelbagai pihak, termasuk komuniti saintifik, selepas berakhirnya perbahasan umum, bertujuan untuk mengukuhkan asas tindakan yang diterima pakai secara universal.

“Peluang kita ada di sini. Mari kita bertindak sekarang,” kata Korosi.

Debat umum itu merupakan sesi perhimpunan tahunan membabitkan ketua negara dan kerajaan serta wakil peringkat tinggi negara-negara anggota PBB pada permulaan sesi baharu Perhimpunan Agung.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniNEW YORK, 4 Dis – Kotaraya New York mencari individu berminat untuk menjadi ‘pembunuh’ tikus jalanan. Portal Sky News melaporkan, Datuk Bandarnya,...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniPADANG BESAR, 3 Dis – Perkhidmatan kereta api State Railway of Thailand (SRT) dari Hatyai ke Padang Besar, Malaysia tergendala selepas landasan...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniSHANGHAI, 1 Dis – Dua bandar terbesar China, Guangzhou dan Chongqing, mengumumkan pelonggaran sekatan pergerakan COVID-19 bermula semalam. Ini dibuat sehari selepas...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniTOKYO, 30 Nov – Jepun merancang membeli sehingga 500 peluru berpandu krus Tomahawk AS sehingga tahun fiskal 2027 bagi meningkatkan keupayaan serangan...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER