Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

AMK Johor Gesa Kerajaan Alih Perbelanjaan Fokus Kepada Kandungan Pengajian

Kongsikan Artikel Ini

KENYATAAN MEDIA
ANGKATAN MUDA KEADILAN NEGERI JOHOR

KOS PENGAJIAN TINGGI TERUS MENINGKAT, KERAJAAN DIGESA MENGALIHKAN PERBELANJAAN PENDIDIKAN YANG BERFOKUSKAN KEPADA KANDUNGAN PENGAJIAN

1. Beberapa laporan akhbar tempatan dalam beberapa hari kebelakangan ini melaporkan krisis penempatan yang dihadapi oleh mahasiswa beberapa universiti awam termasuk di Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) apabila tempat penginapan untuk mahasiswa tidak mencukupi secara signifikan.

2. Tambahan pula, peningkatan kos sara hidup secara menyeluruh yang disumbangkan beberapa faktor termasuk melalui peningkatan inflasi turut mengakibatkan kos pengoperasian universiti meningkat yang menatijahkan kenaikan yuran pengajian dan kos yang terpaksa ditanggung mahasiswa ketika menjalani pengajian mahupun selepas menamatkan pengajian, melalui hutang pinjaman pendidikan yang tinggi.


3. Hal ini mengakibatkan graduan lepasan universiti perlu menanggung hutang yang cukup tinggi dengan jumlah hutang pinjaman kini melebihi RM40 bilion dan menurut unjuran yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia mencatatkan perbelanjaan secara purata sebanyak 55% daripada jumlah pendapatan ibu bapa untuk pendidikan tinggi anak-anak.

4. Permasalahan-permasalahan ini akan berterusan sekiranya tumpuan perbelanjaan di peringkat pengajian tinggi hanya tertumpu kepada pembangunan institusi fizikal termasuk menumpukan pembinaan bangunan dan fasiliti di universiti yang tinggi kosnya semata-mata tanpa mengalihkan fokus kepada pembangunan kandungan pengajian tinggi yang berkualiti termasuklah akses terhadap kandungan pengajian.

5. Oleh yang demikian, kerajaan dicadangkan melipatgandakan usaha mengalihkan fokus perbelanjaan pendidikan tinggi kepada meningkatkan mutu dan akses kandungan pengajian tinggi secara berperingkat dalam jangka masa panjang termasuklah secara beransur-ansur meneroka kaedah pengajian secara hibrid dan pengajian secara dalam talian sebagai mod pengajian utama sekali gus dapat menjimatkan kos pengajian tinggi dalam jangka masa panjang.

6. Dalam masa yang sama, kerajaan digesa mempercepat pertumbuhan ekosistem digital termasuklah akses internet yang baik di seluruh negara di samping mengalihkan kos perbelanjaan pendidikan tinggi dengan menyediakan peranti digital kepada mahasiswa yang memerlukan bagi mempersiapsiagakan mahasiswa ke arah kaedah pengajian secara hibrid dan pengajian secara dalam talian.


7. Permasalahan status quo seperti kesenjangan akses internet sebanyak 15% antara kawasan luar bandar dan bandar seperti yang dilaporkan oleh dapatan Jabatan Perangkaan Negara perlu diselesaikan dengan segera. Dapatan sama yang melaporkan bahawa akses internet bagi setiap rakyat Malaysia yang meningkat skor sebanyak 5 peratus iaitu daripada 91.7% pada tahun 2020 jika dibandingkan 87% pada tahun 2018 menunjukkan bahawa kita mempunyai keupayaan untuk melaksanaan hal ini dalam sedikit masa lagi sementara aspek kesenjangan akses internet diselesaikan secara berperingkat.

8. Usaha mengalihkan mod pengajian secara hibrid dan secara dalam talian ini juga walaupun hanya mampu dilaksanakan dalam jangka masa yang panjang tetapi sebarang perancangan dan pelaksanaan perubahan dan fokus perbelanjaan sejak dari peringkat awal amatlah penting bagi mengalihkan pembelajaran ilmu daripada kebergantungan kepada institusi fizikal dan kemampuan kewangan semata-mata.

Sekian.

MOHAMAD TAUFIQ ISMAIL
Ketua
Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Johor

26 September 2022

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 2 Dis – Subsidi dan pembaharuan fiskal dijangka menjadi cabaran paling besar kepada kerajaan baharu di bawah pimpinan Perdana Menteri ke-10,...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 1 Dis – Meneliti perbualan telefon Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan yang merakamkan ucapan tahniah beberapa...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 30 Nov – Semenjak seminggu yang lalu, Malaysia mendapat berita baik dengan kemenangan HARAPAN disusuli pelantikan Dato’ Seri Anwar Ibrahim sebagai...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 29 Nov – Belum sampai seminggu Anwar Ibrahim mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri, pelbagai hasutan dan cubaan menggugat kestabilan kerajaan sudah...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER