Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

Menteri Muda Perancis Disiasat Kes Rogol

Kongsikan Artikel Ini

PARIS, 22 Jun – Pendakwa raya Perancis menjalankan siasatan terhadap seorang menteri muda dalam kerajaan Presiden Emmanuel Macron yang didakwa dalam dua kes rogol.

Dakwaan rogol itu berlaku ketika Chrysoula Zacharopoulou yang kini setiausaha kerajaan untuk pembangunan, Francophonie dan perkongsian antarabangsa bekerja sebagai pakar sakit puan, menurut majalah Perancis Marianne.

Satu laporan dibuat pada 25 Mei dan siasatan dibuka dua hari kemudian, kata pihak pendakwa. Laporan kedua difailkan pada 16 Jun.

Zacharopoulou, 46, kelahiran Greece, menyertai kerajaan Perdana Menteri Elisabeth Borne pada Mei, selepas menjadi ahli Parlimen Eropah selama tiga tahun.

Beliau menjadi terkenal pada 2015 dengan berkempen untuk meningkatkan kesedaran awam mengenai endometriosis bersama-sama dengan aktres Julie Gayet, yang tahun ini berkahwin dengan bekas presiden Perancis Francois Hollande.

Zacharopoulou terbabit dalam usaha pelancaran vaksin coronavirus COVAX Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan lantang menyokong hak reproduktif wanita.

Ini bukanlah dakwaan rogol pertama yang membayangi kerajaan Macron dan berlaku pada masa kesukaran politik bagi presiden selepas beliau gagal mengekalkan majoriti dalam pilihan raya parlimen.

Pendakwa raya menyiasat Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin berhubung dakwaan rogol yang difailkan pada 2017. Beliau menafikan sebarang salah laku dan pendakwa pada Januari meminta kes itu digugurkan.

Menteri Solidariti Damien Abad juga menjadi sasaran dakwaan rogol dalam kontroversi yang tercetus bulan lalu tetapi pendakwa raya Perancis berkata mereka tidak membuka siasatan pada masa ini.

– AFP

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniALMATY, 4 Jul – Presiden Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev semalam mengesahkan terdapat korban dalam kalangan orang awam dan pegawai penguatkuasa undang-undang selepas protes...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniMOSCOW, 3 Jul – Kedudukan sama ada wilayah Luhansk kini berada di bawah kawalan Moscow sepenuhnya, lapor Agensi Anadolu, masih belum dapat...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniJAKARTA, 2 Jul – Indonesia dan Russia bersedia untuk bekerjasama menerusi beberapa projek walaupun Barat meminggirkan Russia kerana menceroboh Ukraine. Seorang pegawai...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniKYIV, 1 Jul – Ukraine mula mengeksport bekalan elektrik ke Eropah pada Khamis, kata Perdana Menteri Ukraine, Denys Shmyhal. “Eksport elektrik dari...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER