Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

Quebec Bakal Kenakan Denda Jika Individu Enggan Divaksin

Kongsikan Artikel Ini

MONTREAL, 12 Jan – Perdana Menteri Quebec, Francois Legault, mengumumkan penduduk dewasa yang enggan mendapatkan vaksin COVID-19 akan dikenakan denda.

Beliau berkata, mereka yang tidak mendapatkan vaksinasi akan membawa kepada akibat terhadap sistem penjagaan kesihatan dan tidak semua penduduk Quebec perlu menanggung perkara itu.

“Levi hanya akan dikenakan kepada mereka yang tidak layak mendapat pengecualian perubatan.

“Jumlah penalti (denda) belum diputuskan, tetapi ia akan menjadi ‘penting’. Butiran lanjut akan dikeluarkan dalam tempoh terdekat,” katanya.

Ini adalah kali pertama kerajaan di Kanada mengumumkan penalti kewangan untuk individu yang enggan divaksinasi akibat penularan wabak berkenaan.

Kira-kira 10 peratus individu dewasa di Quebec tidak divaksinasi, tetapi mereka mewakili kira-kira 50 peratus pesakit mendapatkan rawatan rapi.

“Mereka yang enggan mendapatkan dos pertama dalam beberapa minggu akan datang perlu membayar sumbangan kesihatan baharu.

“Ini soal keadilan bagi 90 peratus penduduk yang sudah melakukan beberapa ‘pengorbanan’, Kami berhutang kepada mereka,” kata Legault.

Di Greece, individu berusia 60 tahun ke atas mempunyai tempoh sehingga Ahad untuk mendapatkan vaksinasi pertama atau dikenakan denda AS$113 bagi setiap bulan mereka masih tidak divaksinasi.

Menteri Kesihatan Austria turut mengumumkan bulan lalu, kerajaan negara itu merancang mengenakan denda sehingga 3,600 Euro (RM17,000) ke atas individu yang enggan divaksin.

– AP

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniALMATY, 4 Jul – Presiden Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev semalam mengesahkan terdapat korban dalam kalangan orang awam dan pegawai penguatkuasa undang-undang selepas protes...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniMOSCOW, 3 Jul – Kedudukan sama ada wilayah Luhansk kini berada di bawah kawalan Moscow sepenuhnya, lapor Agensi Anadolu, masih belum dapat...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniJAKARTA, 2 Jul – Indonesia dan Russia bersedia untuk bekerjasama menerusi beberapa projek walaupun Barat meminggirkan Russia kerana menceroboh Ukraine. Seorang pegawai...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniKYIV, 1 Jul – Ukraine mula mengeksport bekalan elektrik ke Eropah pada Khamis, kata Perdana Menteri Ukraine, Denys Shmyhal. “Eksport elektrik dari...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER