Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

Bukan Setakat Menipu Dan Berbohong, Abu Zahar Cemar Nama Agong

Interview IWK Chairman, Tan Sri Abu Zahar Ujang.
Kongsikan Artikel Ini

PENDAPAT, 9 Jan – Termasuk Abu Zahar Ujang selaku pengerusi, Lembaga Penasihat Pencecahan Rasuah (LPPR) SPRM mempunyai tujuh orang anggota.

Berikutan sidang media Abu Zahar atas nama LPPR pada 5 Januari lalu yang membersihkan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki daripada sebarang salah laku berkaitan kontroversi pemilikan saham korporat yang dikaitkan dengannya, enam anggotanya hari ini tampil dengan kenyataan media bersama yang menjarakkan diri mereka daripada pendirian tersebut.

Mereka menyangkal pernah bersetuju dengan apa yang disebut oleh Abu Zahar dalam sidang medianya itu, bahkan menyifatkannya sebagai pandangan peribadi bekas Ahli Parlimen Kuala Pilah itu semata-mata.

“Kami dengan terang ingin menyatakan bahawa ahli-ahli lembaga pada mesyuarat LPPR pada 24 November lalu atau pada bila-bila masa selepasnya, tidak pernah menzahirkan pendirian sedemikian seperti yang dinyatakan oleh Abu Zahar.

“Kami ingin menyatakan bahawa kenyataan berkenaan adalah sepenuhnya pandangan peribadi Abu Zahar,” kata kenyataan itu lagi.

Mereka sebaliknya mencadangkan supaya kes Azam dirujuk kepada sama ada jawatankuasa bebas, jawatankuasa pilihan Parlimen mengenai rasuah atau panel aduan SPRM.

Bagaimanapun, mereka berkata, pandangan tersebut tidak dinyatakan oleh Abu Zahar semasa sidang medianya itu.


Kenyataan tersebut dikeluarkan bersama oleh semua ahli LPPR kecuali Abu Zahar, iaitu Ismail Omar, Azman Ujang, Akhbar Satar, Hamzah Kassim, David Chua Kok Tee dan Mohammad Agus Yusoff.

Dengan enam daripada tujuh anggota LPPR, kecuali Abu Zahar, sependirian menyatakan mereka tidak pernah terlibat dalam membersihkan nama Azam, bermakna sahlah Abu Zahar telah menipu, berbohong dan bertindak mengelirukan dalam sidang media pada 5 Januari lalu.

Ia juga bermakna, Abu Zahar sudah boleh dianggap hilang kepercayaan daripada semua anggota LPPR sendiri

Kenapa Abu Zahar pandai-pandai secara sendirian berbuat demikian?

Apakah kerana beliau sedar kes Azam itu memang tidak boleh dipertahankan?

Jika begitu, apa tujuannya pandai-pandai membersihkan nama Azam dengan membelakangkan semua anggota LPPR?

Apa kepentingannya dalam kes Azam ini?

Dengan perlakuan tidak bermoral ini, Abu Zahar bukan saja telah merosakkan nama LPPR, malah mencemarkan nama Yang Dipertuan Agong yang melantiknya memegang jawatan tersebut.

Menipu dan berbohong atas jawatan yang dilantik oleh Agong adalah perbuatan yang tidak harus dimaafkan oleh seluruh rakyat negara ini.

Maka, selain harus meletakkan jawatan dengan serta-merta, siasatan salah laku juga seharusnya diambil terhadap Abu Zahar, bersekali dengan Azam yang bersungguh-sungguh cuba dipertahankannya itu.

SPRM harus dibersihkan dengan sebersih-bersihnya, terutama dengan perangai macam Abu Zahar ini jika rasuah ingin dibanteras dengan sebaik-baiknya di negara ini.

– ShahbudinHusin

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 3 Jul – Ketika BN kalah pada PRU14 lalu, Presiden UMNO waktu itu, Najib Razak sedang terhimpit rapat dengan skandal 1MDB...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 2 Jul – Di antara 2016 ke 2018, seramai 44,000 sukarelawan telah berkhidmat membantu calon-calon Pakatan Harapan dalam PRU2018. Mereka direkrut,...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 30 Jun – Desas-desus UMNO berdepan pergolakan dalaman sudah lama didengari hingga wujud persepsi ada dua kumpulan dominan berusaha menguasai parti...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 29 Jun – Antara perkara yang didedahkan oleh bekas ahli MT yang dipecat, Tajuddin Abdul Rahman dalam sidang medianya semalam ialah...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER