Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

Ismail Sabri, Sudah Putuskah Semua Urat Geli Dalam Dirimu?

Kongsikan Artikel Ini

PENDAPAT, 8 Jan – Bagi seseorang yang normal, perasaan sensitif dan segera bertindak balas kepada apa yang berlaku di sekeliling atau kepada kejadian yang berkaitan dengan diri mereka adalah lumrah yang tidak dapat dielakkan.

Jangankan jika terdengar suara bayi menangis, terdengar anak kucing mengiau pun pasti seseorang akan menoleh sekeliling untuk mencari daripada mana datangnya suara itu.

Orang yang sensitif juga pasti akan terkejut jika dicucuk di bahagian pinggang atau digaru di bahagian tapak kakinya.

Jika manusia biasa ada perasaan sensitif sebegitu, mereka yang menjadi pemimpin, lebih-lebih lagi Perdana Menteri, semestinya mempunyai rasa sensitiviti yang lebih tinggi lagi.

Bukan saja perasaan sentitif itu adalah gambaran keprihatinan dan kepedulian, ia juga merupakan suatu ciri kebertanggungjawaban.

Dalam kedudukan Ismail Sabri Yaakob, sejak beliau menjadi Perdana Menteri, terlihat begitu banyak isu-isu besar yang berlaku dalam negara ini yang membuatkan jiwa dan hati rakyat begitu resah dibuatnya.

Daripada perangai menteri-menteri yang tak berfungsi, isu penubuhan Digital Nasional Berhad yang menguruskan rangkaian 5G, banjir di Pahang yang dikaitkan dengan pembalakan di mana nama institusi Raja terkait sama dan terbaru, isu pemilikan saham oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki, ini adalah antara isu-isu yang besar yang timbul yang membuatkan rakyat rasa tidak selesa.

Malangnya, dalam semua isu itu, langsung tidak kedengaran suara Ismail Sabri memberi reaksi atau bercakap berkenaan dengannya.

Kalau mahu diambil kira, isu Azam Baki yang sedang panas sekarang dengan namanya sebagai ketua agensi pencegah rasuah, tetapi dikaitkan memiliki saham syarikat tersenarai di BSKL, ia bukan lagi umpama cuitan di pinggang atau garuan di tapak kaki Perdana Menteri, tetapi seperti balingan bongkah batu yang tepat ke mukanya.

Dengan SPRM terletak di bawah naungan Perdana Menteri dan Ketua Pesuruhjayanya sendiri sedang terbelit dengan pemilikan berjuta-juta saham yang diragui, di mana Perdana Menteri nak letak mukanya?

Dan dengan Perdana Menteri masih lagi tidak bersuara yang menggambarkan beliau tidak sensitif sama sekali, inilah malang dan petaka paling besar bagi negara ini.

Apa yang berlaku itu, selain meranapkan imej agensi tersebut di mata awam, yang lebih memalukan ialah kerana Ismail Sabri sendiri gagal bersuara, bertindak atau memberi harapan atas kedudukannya sebagai sebagai ketua kerajaan.

Perdana Menteri atau ketua apa yang negara kita ada sekarang ini sebenarnya?

Yang ketara, kegagalan Ismail Sabri bersuara dalam isu Azam yang sedang hangat diperkatakan ramai ketika ini, di samping menunjukkan kegagalannya, ia turut menyerlahkan tiada langsung rasa sensitif dalam dirinya.

Berapa lama lagi beliau mahu berdiam diri dan tidak sensitif ini?

Atau sudah putuskah semua urat geli dalam dirinya?

Entah-entah kalau dicucuk pinggang dan di garu tapak kakinya pun beliau tidak terasa apa-apa.

– ShahbudinHusin

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 21 Jan – Sebagaimana kita semua sedia maklum, dalam pengakuan awalnya berhubung kontroversi pemilikan berjuta saham yang dikaitkan dengannya, Ketua Pesuruhjaya...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 21 Jan – Setiap kali kegiatan rasuah berlaku di Malaysia secara langsung atau tidak nama baik Islam akan tercemar. Ini kerana...

Anak Muda

Kongsikan Artikel IniBINTULU, 19 Jan – Semakin hari kerajaan seumpama gagal mengendalikan negara Malaysia. Apakah itu sudah jelas menunjukkan bahawa kita sanggup berada di...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 16 Jan – Ada dua kategori pemimpin atau Perdana Menteri yang perlu, bahkan wajib untuk dijatuhkan. Kategori pertama, Perdana Menteri yang...

Copyright © 2021 Media Rania