Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

PM Tak Harus Diam Diri Isu Azam Baki

Kongsikan Artikel Ini

PENDAPAT, 6 Jan – SPRM terletak di bawah bidang kuasa Perdana Menteri. Ini bermakna Azam Baki sebagai Ketua Persuruhjaya SPRM bertanggungjawab kepada Perdana Menteri.

Tan Sri Azam Baki dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong ke jawatan Ketua Persuruhjaya SPRM atas nasihat Perdana Menteri di bawah Perkara 40(1) Perlembagaan Persekutuan.

Ini menjelaskan lagi bahawa Perdana Menteri Ismail Sabri perlu menyelesaikan kontroversi kedudukan Azam Baki sebagai Ketua Persuruhjaya SPRM yang dipertikaikan sekarang bersabit isu pemilikan saham oleh beliau di Syarikat tersenarai.

Langkah yang telus dan adil patut diambil oleh Perdana Menteri Ismail Sabri ialah, yang pertama menasihatkan Azam Baki supaya bercuti.


Kedua, Perdana Menteri perlu mendapatkan nasihat dari Penasihat undang-undang iaitu Peguam Negara yang juga bertindak sebagai Pendakwa Raya tentang kedudukan Azam Baki dari segi perundangan.

Perdana Menteri perlu memulakan inisiatif supaya laporan rasmi kepada SPRM Dan juga PDRM berkait Tan Sri Azam Baki dibuat.

Serahkan secara professional kertas siasatan SPRM Dan PDRM kepada Jabatan Peguam Negara merangkap Pendakwa Raya untuk membuat keputusan sama ada satu pertuduhan patut dikenakan ke atas Azam Baki ataupun tidak.

Jika ini dapat dilakukan oleh Perdana Menteri Ismail Sabri dan dilihat jelas oleh rakyat bahawa Perdana Menteri menangani Isu ini dengan serius secara berhemah Dan bertanggungjawab berdasarkan kedaulatan undang-undang dan keluhuran Perlembagaan maka Perdana Menteri akan dipuji Dan dihormati oleh Rakyat, malah oleh Dunia umumnya sebagai Perdana Menteri yang bersungguh-sungguh untuk memerangi Rasuah di Negara Malaysia tercinta ini.

Hassan Abdul Karim

Ahli Parlimen Pasir Gudang

Khamis 6 Januari 2022.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 21 Jan – Sebagaimana kita semua sedia maklum, dalam pengakuan awalnya berhubung kontroversi pemilikan berjuta saham yang dikaitkan dengannya, Ketua Pesuruhjaya...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 21 Jan – Setiap kali kegiatan rasuah berlaku di Malaysia secara langsung atau tidak nama baik Islam akan tercemar. Ini kerana...

Anak Muda

Kongsikan Artikel IniBINTULU, 19 Jan – Semakin hari kerajaan seumpama gagal mengendalikan negara Malaysia. Apakah itu sudah jelas menunjukkan bahawa kita sanggup berada di...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 16 Jan – Ada dua kategori pemimpin atau Perdana Menteri yang perlu, bahkan wajib untuk dijatuhkan. Kategori pertama, Perdana Menteri yang...

Copyright © 2021 Media Rania