Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

Enggan Rombak Kabinet Jadikan Ismail Sabri Tambah Gagal Di Mata Rakyat

PUTRAJAYA, 31 Dis -- Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berucap ketika Perutusan Khas Tahun Baharu 2022 hari ini. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA PUTRAJAYA, Dec 31 -- Prime Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob addressing the 2022 New Year Special Message today. --fotoBERNAMA (2021) COPYRIGHT RESERVED
Kongsikan Artikel Ini

PENDAPAT, 5 Jan – Di sebalik timbulnya pelbagai ura-ura dan khabar angin, Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob dengan tegas menyatakan tiada rombakan kabinet akan dilakukannya pada waktu ini.

Kata beliau, tumpuannya kini ialah kepada isu yang mencengkam kehidupan rakyat, terutama bencana banjir dan Covid19.

Dengan demikian, tambahnya, hal berkenaan rombakan kabinet yang kini diperbualkan masyarakat hanyalah spekulasi semata-mata.

Antara yang hangat dispekulasi mengenai rombakan kabinet ialah pengguguran beberapa menteri dan perlantikan Timbalan Perdana Menteri.

Menteri yang disebut-sebut bakal digugurkan ialah Dr. Latif Ahmad, Rina Harun dan Halimah Saddique, manakala Hishammuddin Hussein, Hamzah Zainuddin atau Azmin Ali diperkatakan akan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.


Tetapi, disebabkan Ismail Sabri sendiri sudah menyatakan tiada rombakan kabinet akan dilakukannya, maka tiadalah pengguguran menteri dan perlantikan Timbalan Perdana Menteri akan berlaku dalam waktu terdekat ini.

Dalam keadaan Ismail Sabri kian menggunung dipertikai kerana dilihat terlalu lemah, tidak upaya memimpin, menteri-menterinya yang dilantiknya tak berfungsi dan kerajaannya dianggap paling teruk, ketidaksediaan beliau merombak kabinetnya adalah suatu perkara yang malang sebenarnya.

Tiada rombakan kabinet bermakna Ismail Sabri yang gagal serta kerajaannya yang gagal sekarang akan terus gagal dan tiada harapan ada kemajuan dalam perkhidmatannya kepada rakyat.

Kerajaan yang gagal hanya boleh diperbaiki jika Perdana Menterinya sedia melakukan perubahan atau merombak kabinetnya.

Dirinya yang terlalu lemah itu pula hanya mungkin dapat dipertingkatkan prestasinya jika beliau mempunyai seorang timbalan yang berwibawa dan benar-benar membantunya.

Namun, dengan tiada perubahan atau rombakan bermakna tiada apa-apa yang lebih baik bakal terserlah selepas ini.


Bagaimana beliau mahu menjamin khidmat yang lebih baik, terutama mengurus bencana banjir, Covid19 dan kesannya kepada rakyat jika pasukan kabinet dan barisan menterinya adalah mereka yang tidak berupaya dan dipertikaikan, bukan saja sekarang, malah sejak era Mahiaddin Md Yasin lagi?

Lantaran itu, tambahan lagi berikutan kerajaan yang ada sekarang begitu dipertikaikan rakyat daripada segenap penjuru, melakukan perubahan dan merombak kabinet adalah suatu tuntutan yang tidak dapat dielakkan lagi.

Enggan melakukannya hanya menyerlahkan kelemahan Ismail Sabri untuk berubah, di samping ketidakmampuannya untuk bertindak balas terhadap rasa tidak puas hati yang semakin merata di kalangan rakyat.

Akhirnya, kerajaan ini hanya menjanjikan derita yang lebih lama buat rakyat, sementara menteri-menteri yang ada boleh terus berfoya-foya dan bermewah dengan kegagalan mereka.

– ShahbudinHusin

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 21 Jan – Sebagaimana kita semua sedia maklum, dalam pengakuan awalnya berhubung kontroversi pemilikan berjuta saham yang dikaitkan dengannya, Ketua Pesuruhjaya...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 21 Jan – Setiap kali kegiatan rasuah berlaku di Malaysia secara langsung atau tidak nama baik Islam akan tercemar. Ini kerana...

Anak Muda

Kongsikan Artikel IniBINTULU, 19 Jan – Semakin hari kerajaan seumpama gagal mengendalikan negara Malaysia. Apakah itu sudah jelas menunjukkan bahawa kita sanggup berada di...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 16 Jan – Ada dua kategori pemimpin atau Perdana Menteri yang perlu, bahkan wajib untuk dijatuhkan. Kategori pertama, Perdana Menteri yang...

Copyright © 2021 Media Rania