Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

Barbados Putus Hubungan Dengan Ratu British, Jadi Negara Republik

Kongsikan Artikel Ini

BRIDGETOWN, 29 Nov – Barbados akan memutuskan hubungan dengan monarki British, tetapi legasi penjajah yang kadang-kadang kejam dan kesan pandemik COVID-19 ke atas pelancongan menimbulkan cabaran besar bagi pulau Caribbean itu apabila ia menjadi republik terbaharu dunia.

Terkenal dengan pantai dan kecintaan terhadap kriket, Barbados minggu ini akan menggantikan ketua negaranya, Ratu Elizabeth II, dengan wakilnya sekarang, Gabenor Jeneral Sandra Mason.

Upacara pada petang ini hingga esok akan termasuk perarakan dan perayaan ketenteraan, ketika Mason dilantik sebagai presiden, dengan Putera Charles – pewaris takhta Britain – menyaksikannya.

Dalam ucapan yang akan disampaikan pada majlis peralihan itu, Charles akan memberi tumpuan kepada hubungan berterusan antara kedua-dua negara.

“Apabila status perlembagaan anda berubah, adalah penting bagi saya untuk menyertai anda untuk mengesahkan perkara yang tidak berubah. Contohnya, perkongsian rapat dan dipercayai antara Barbados dan United Kingdom sebagai ahli penting Komanwel,” katanya yang dipetik daripada ucapannya yang dikeluarkan oleh pejabat putera raja.

Fajar era baharu telah mencetuskan perdebatan dalam kalangan 285,000 penduduk Barbados sepanjang abad pengaruh Britain, termasuk lebih daripada 200 tahun perhambaan sehingga 1834, dan Barbados akhirnya merdeka pada 1966.

“Sebagai seorang gadis muda, apabila saya mendengar mengenai ratu, saya akan sangat teruja,” kata Sharon Bellamy-Thompson, 50, seorang penjual ikan di ibu negara Bridgetown, yang masih ingat ketika dia berusia kira-kira lapan tahun dan melihat ratu dalam lawatan.

“Apabila saya semakin meningkat dewasa, saya mula tertanya-tanya apakah maksud ratu ini untuk saya dan negara saya. Ia tidak masuk akal,” katanya.

“Mempunyai presiden wanita Barbados adalah hebat.”

Bagi aktivis muda seperti Firhaana Bulbulia, pengasas Persatuan Muslim Barbados, penjajahan dan perhambaan British terletak di sebalik ketidaksamaan moden pulau itu.

“Jurang kekayaan, keupayaan untuk memiliki tanah, dan juga akses kepada pinjaman daripada bank semuanya mempunyai banyak kaitan dengan struktur yang dibina daripada pemerintahan oleh Britain,” kata Bulbulia, 26.

“Rantai sebenar (perhambaan) telah diputuskan dan kami tidak lagi memakainya, tetapi rantai mental terus kekal dalam minda kami.

“Pada bulan Oktober, Barbados memilih Mason untuk menjadi presiden pertamanya, setahun selepas Perdana Menteri, Mia Mottley mengisytiharkan negara itu akan ‘sepenuhnya’ meninggalkan masa lalu penjajahnya.

– AFP

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniNEW YORK, 21 Jan – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata kemusnahan yang disebabkan oleh Taufan Rai di Filipina telah ‘terlalu dipandang remeh’...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniLONDON, 21 Jan – United Kingdom (UK) mengumumkan bahawa sekatan yang dilaksanakan di England pada bulan lalu untuk memerangi kes COVID-19 akibat...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniWASHINGTON, 21 Jan – Amerika Syarikat akan menganggap sebarang pergerakan Russia ke Ukraine sebagai ‘pencerobohan’, kata Presiden Amerika Syarikat, (AS) Joe Biden....

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniJAKARTA, 21 Jan – Penularan kes jangkitan Covid-19 melibatkan varian Omicron di Jakarta terus menunjukkan peningkatan dengan lima kawasan diletakkan dalam zon...

Copyright © 2021 Media Rania