Ekonomi

Antara CAP dan KPDNHEP, Siapa Menipu?

Kongsikan Artikel Ini

KUALA LUMPUR, 25 Nov – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah merujuk kepada Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) untuk mendapatkan maklumat mengenai laporan kenaikan harga sayur sehingga 200 peratus.

Timbalan Menterinya, Rosol Wahid berkata, bagaimanapun, CAP kononnya tidak dapat memberi maklumat tepat mengenai isu yang didakwa itu kerana mereka hanya membuat kenyataan berdasarkan cakap dengar.

“Kita ada menerima aduan berkaitan kenaikan harga sayur, yang mana ianya dikatakan (naik) sehingga 200 peratus.

“Tetapi, hasil daripada siasatan kita mendapati, tidak ada. Bila kita tanya (CAP) di mana ianya berlaku, CAP jawab tidak tahu kerana mereka hanya dengar cakap,” katanya menjawab perbahasan Bajet 2022 bagi kementerian itu di Parlimen, malam ini.

Selasa lalu, CAP menggesa KPDNHEP serta Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) mengambil langkah segera menangani kenaikan harga sayur yang meningkat sehingga 200 peratus sejak dua minggu lalu.

Ia susulan aduan yang diterimanya daripada peruncit mengenai kenaikan harga barangan berkenaan.

Presidennya, Mohideen Abdul Kader dilaporkan berkata, beberapa peruncit mengadu pengedar dan pemborong sudah memberi amaran bahawa harga sayur lain mungkin akan naik dalam beberapa minggu akan datang.

Rosol bagaimanapun, tidak menafikan ada kenaikan harga, tetapi tidak setinggi sehingga 200 peratus sebagaimana didakwa oleh CAP.

Namun Rosol lupa, walaupun kenaikan hanya sekitar 20 peratus pun sudah cukup membebankan rakyat apatah lagi 50 atau 70 peratus.

Penafian Rosol tidak meyakinkan rakyat apabila harga barang terus naik seperti minyak masak, sayur dan terbaharu, roti keluaran sebuah syarikat yang akan berkuatkuasa 1 Disember ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 22 Jan – Peserta himpunan mula memenuhi pekarangan Stesen Aliran Transit Ringan (LRT) Bangsar bagi mendesak Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 22 Jan – Beberapa jalan utama sekitar Bangsar di sini mulai sesak selepas ratusan kenderaan menuju ke kawasan itu dilencongkan...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPORT DICKSON, 21 Jan – Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) mampu bangkit dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 sekiranya gandingan mantap diberi kepercayaan...

Nasional

Kongsikan Artikel IniUNDI18 dan Pendaftaran Pengundi Automatik (AVR) akhirnya dilaksanakan. Dua setengah tahun selepas pindaan perlembagaan bersejarah untuk menurunkan umur mengundi di Malaysia daripada...

Copyright © 2021 Media Rania

Exit mobile version