Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

Apple Benar Pengguna Baiki Sendiri Telefon

Kongsikan Artikel Ini

SAN FRANCISCO, 18 Nov – Apple akan mula membenarkan pengguna membaiki sendiri peralatan yang dibeli daripada syarikat gergasi Lembah Silikon itu, yang dilihat sebagai kemenangan bagi penyokong ‘hak membaiki’.

Pembuat iPhone dan komputer jenis Mac itu sekian lama hanya membenarkan juruteknik mereka sendiri di ‘bar Genius’ di kedai atau pusat servis yang bertauliah, di mana pemilik peranti perlu menunggu lama dan kos pula tinggi.

Menurut hantaran di Twitter @iFixit, yang menawarkan panduan pembaikan untuk pelbagai peranti, pihaknya sama sekali tidak menyangka Apple akan membenarkannya.

“Terdapat ada sedikit komplikasi, tetapi kami teruja melihat Apple mengakui perkara yang sudah kami ketahui iaitu semua orang cukup ‘genius’ (bijak) untuk membaiki iPhone,” katanya.

Program Baik Pulih Layan Diri baharu Apple akan bermula di Amerika Syarikat (AS), menawarkan penjualan alatan dan alat ganti kepada mereka yang ingin membaiki telefon bimbit model iPhone 12 atau 13 yang rosak khususnya skrin, bateri dan kamera.

Menurut syarikat yang berpangkalan di Lembah Silikon itu, program sama akan dilancarkan di negara lain sepanjang tahun depan dan diperluaskan untuk komputer Mac juga.

Ketua Pegawai Operasi Apple, Jeff Williams, berkata mencipta akses lebih besar kepada alat ganti tulen Apple memberikan pelanggan lebih banyak pilihan jika peranti perlu dibaiki.

“Dalam tiga tahun yang lalu, Apple menggandakan bilangan lokasi perkhidmatan dengan akses kepada alat ganti, alatan dan latihan tulen Apple.

“Kini kami menyediakan pilihan untuk mereka yang ingin membaik pulih peranti mereka sendiri,” katanya dalam satu kenyataan.

Langkah itu dibuat ketika Apple menghadapi kritikan dan tindakan undang-undang berhubung kawalan ketatnya terhadap ‘ekosistem’, daripada perkakasan iPhone kepada aplikasi yang dibenarkan pada telefon bimbit.

Undang-undang yang menetapkan hak orang ramai untuk dapat membaiki barang yang mereka beli sudah meraih momentum di seluruh AS dan pada peringkat kerajaan Persekutuan.

– AFP

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel InimoreBUENOS AIRES, 1 Dis – Agensi Kawal Selia Kesihatan Brazil (ANVISA) pada Selasa mengumumkan dua rakyat Brazil disahkan positif varian Omicron COVID-19,...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel InimoreSINGAPURA, 1 Dis – Bayaran perkhidmatan mengutip sampah bagi isi rumah di sini akan dinaikkan awal tahun depan, buat kali pertama sejak...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel InimoreSAN JUAN, 30 Nov – Negara Barbados kini secara rasminya menjadi sebuah republik. Upacara bersejarah itu disaksikan beberapa pemimpin dan orang kenamaan...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel InimoreTOKYO, 29 Nov – Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida berkata kerajaan akan melarang kemasukan baharu semua warga asing mulai Selasa berikutan kebimbangan...

Copyright © 2021 Media Rania