Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Politik

TAHNIAH – Kerajaan Islam-Pas Kekalkan Nama Arak ‘Timah’!

Kongsikan Artikel Ini

KUALA LUMPUR, 13 Nov – Kabinet bersetuju untuk membenarkan syarikat pengeluar wiski jenama tempatan, Timah mengekalkan namanya walaupun dilanda kontroversi sebelum ini.

Bagaimanapun, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, pengeluar Timah iaitu Winepark Corporation (M) Sdn Bhd (Winepark) perlu menyertakan label tambahan pada botol wiski itu.

Ia bagi menjelaskan nama itu sebenarnya merujuk kepada bijih timah seperti yang diusulkan oleh syarikat itu sendiri.

“Saya sudah membuat pertemuan dengan syarikat pengeluar tersebut dan berbincang bagaimana kita boleh tangani masalah ini.

“Saya kemudian membawa usul syarikat itu ke Kabinet dan Kabinet bersetuju dengannya,” katanya seperti dilaporkan Sin Chew Daily.

Keputusan itu dibuat setelah Alexander memaklumkan Winepak bersedia menukar nama dan imej pada label produk namun memohon tempoh seminggu untuk berbincang dengan pemegang saham dan lembaga pengarah pada 28 Oktober lalu.

Alexander memberi jaminan melalui Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) akan menambah baik prosedur yang melibatkan pelbagai kementerian dan agensi-agensi berkaitan supaya isu yang sama tidak berulang lagi di masa hadapan.

Jenama arak Timah menjadi kontroversi apabila namanya dirujuk seolah-olah nama anak perempuan Nabi Muhammad SAW iaitu Fatimah.

Gambar lelaki yang dipaparkan pada atas botol itu pula seperti seorang lelaki muslim kerana berjanggut dan memakai kopiah.

Bagaimanapun syarikat terbabit menafikannya kerana ia merujuk
kepada Kapten Tristram Speedy – seorang penjelajah British abad ke-19.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Negeri

Kongsikan Artikel IniSEREMBAN, 19 Jan – Kerajaan Negeri Sembilan belum bercadang membenarkan susunan saf ketika solat berjemaah dirapatkan bagi masjid dan surau di negeri...

Politik

Kongsikan Artikel IniPORT DICKSON, 16 Jan – Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, PH optimis mempertahan 20 kerusi DUN...

Negeri

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 13 Jan – Jabatan Meteorologi (MET Malaysia) mengeluarkan ramalan mengenai amaran hujan berterusan dan angin kencang di Sarawak sehingga Sabtu...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 12 Jan – Walaupun pelbagai tekanan diterima pelbagai pihak sejak seminggu lalu, Azam Baki hari ini menegaskan beliau tidak akan...

Copyright © 2021 Media Rania