Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

#Politik69: Kongsi Kuasa Tanda Kelemahan Zahid?

Kongsikan Artikel Ini

PENDAPAT, 18 Okt – Proses penentuan calon yang baharu dalam pemilihan Umno membabitkan tiga pemimpin utama parti itu membuatkan Ahmad Zahid Hamidi semakin lemah untuk mengekalkan kedudukannya sebagai Presiden, kata dua penganalisis.

Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya berkata senarai calon sebelum ini ditentukan oleh Presiden. Kini, keputusan yang membabitkan Timbalan Presiden Mohamad Hasan dan Naib Presiden Ismail Sabri Yaakob itu boleh mengekang kekuatan Zahid memilih calon yang difikirkannya sesuai.

Namun, langkah baharu itu juga didasarkan pada kenyataan di mana Presiden Umno bukan Perdana Menteri tetapi Ismail, seorang Naib Presiden yang menjadi perdana menteri.

Zahid, yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata Pengerusi BN mempunyai kata putus mengenai calon yang dicadangkan oleh Umno, tetapi Awang Azman berkata, Zahid tidak boleh menolak semua calon yang dicadangkan kerana akan berlaku konflik berkepentingan.

“Beliau harus menerima sekurang-kurangnya beberapa nama yang diusulkan,” kata Awang Azman kepada media.

Katanya, langkah itu juga boleh menjadi cara untuk mendamaikan perbezaan kem dalam Umno dan memastikan calon adalah dari “pasukan” ketiga-tiga pemimpin itu.

Mengenai kriteria untuk memilih calon yang hanya boleh menang, diterima dan disukai, Awang Azman berkata: “Ia sangat subjektif.”

Ahli akademik Azmi Hassan berkata, penamaan pasukan pemilihan boleh menjadi langkah untuk menyatukan semua kem dalam Umno setelah kemelut baru-baru ini membabitkan sokongan terhadap Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri. Beberapa Ahli Parlimen dilihat menyokong Muhyiddin sementara Zahid memutuskan Umno menarik sokongan.

Azmi berkata, lebih banyak perincian perlu diberikan mengenai kriteria calon yang boleh menang, boleh diterima dan disukai. “Ia dilihat bagus atas kertas tetapi bukankah itu watak asas yang harus dimiliki oleh ahli politik,” katanya. Maklumat lebih terperinci mengenai kriteria harus diberikan untuk mengelakkan berlakunya salah tafsir.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Komuniti

Kongsikan Artikel InimoreOleh Dr Tan Yee Kew Badannya sudah lemah, tapi punyai keazaman umpama besi dan berhati emas. Ummi mengasaskan rumah anak-anak yatim ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel InimorePENDAPAT, 28 Nov – Pemimpin kanan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), yang merupakan parti komponen Geng Penyamun Sarawak (GPS) dilapor meremehkan rancangan...

Pendapat

Kongsikan Artikel InimorePENDAPAT, 27 Nov – Walaupun UMNO mencapai kejayaan cemerlang dalam PRN Melaka, Pas nampaknya langsung tidak terliur untuk kembali bersama parti itu...

Negeri

Kongsikan Artikel InimorePENDAPAT, 26 Nov – Hampir 6 darsawarsa infrastruktur asas terutamanya bekalan air bersih dan terawat masih belum dapat di salurkan kepada rakyat...

Copyright © 2021 Media Rania