Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Ekonomi

Kertas Pandora: 2 Kertas Siasatan Dibuka – Polis

Kongsikan Artikel Ini

Polis telah membuka kertas siasatan dan merakam percakapan pengadu bagi dua laporan berkaitan Kertas Pandora.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Abd Jalil Hassan berkata, polis telah menerima empat laporan berhubung pendedahan Kertas Pandora, melibatkan dakwaan pengaliran wang Malaysia ke luar negara secara haram.

“Satu kertas siasatan yang dibuka telah pun dirujuk kepada Bank Negara Malaysia (BNM) pada 14 Oktober 2021, manakala satu lagi kertas siasatan akan dirujuk kepada BNM pada 18 Oktober 2021, untuk siasatan lanjut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, katanya, dua daripada empat laporan tersebut telah diklasifikasikan sebagai tiada tindakan lanjut kerana ia berkaitan aktiviti penyerahan memorandum menggesa siasatan.

Awal hari ini, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob memberi jaminan bahawa kerajaan tidak akan masuk campur sekiranya agensi penguatkuasaan memilih untuk mengambil tindakan terhadap rakyat Malaysia yang disebut dalam kebocoran Kertas Pandora.

Kebocoran data adalah yang terbesar seumpamanya, dan melibatkan hampir 12 juta dokumen dan rekod lain dari penyedia perkhidmatan luar pesisir yang membantu menubuhkan dan menguruskan syarikat ‘shell’ di seluruh dunia.

Antara yang dikaitkan dalam pendedahan tersebut termasuk Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, bekas Menteri Kewangan Daim Zainuddin, William Leong PKR dan ibu bapa kepada ahli perniagaan dalam pelarian, Low Taek Jho.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Ekonomi

Kongsikan Artikel InimoreKUALA LUMPUR, 2 Dis – Seorang pemimpin Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) mendesak kerajaan Sabah mendedahkan butiran penuh perjanjian karbon kontroversi yang telah...

Jenayah

Kongsikan Artikel InimoreKUALA LUMPUR, 2 Dis – Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengesahkan bahawa golongan berusia 18...

Ekonomi

Kongsikan Artikel InimoreKUALA LUMPUR, 2 Dis – Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim membangkitkan isu kenaikan harga barangan yang didakwa semakin ‘menggila’ di Dewan Rakyat, sebentar...

Jenayah

Kongsikan Artikel InimorePUTRAJAYA, 2 Dis – Rosmah Mansor diperintahkan untuk hadir ke Mahkamah Rayuan pada Isnin ini bagi mengikuti prosiding rayuannya untuk menggugurkan Gopal...

Copyright © 2021 Media Rania