Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Jenayah

Cadangan IPCMC Ditolak Kerana Ia Berkesan Dan Ditakuti Oleh Pesalah….

Kongsikan Artikel Ini

Tokoh wartawan negara menyifatkan cadangan penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) 2005 ditolak kerana ia diakui berkesan.

Datuk A Kadir Jasin berkata demikian menerusi facebooknya.

Kenyataan ringkas itu dipercayai mengulas keputusan kerajaan yang menukar cadangan penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) kepada Suruhanjaya Pengaduan Polis Bebas (IPCC) sahaja.

IPCC akan terletak di bawah Kementerian Dalam Negeri sebagaimana pasukan polis juga yang tidak akan memberikan apa-apa pendekatan baru dalam menyelesaikan isu yang berlaku dalam pasukan polis.

Menurut Malaysiakini, suatu rang undang-undang yang “sedikit berbeza” daripada RUU Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) kemungkinan akan berusaha untuk menubuhkan badan yang hanya menyiasat aduan.

RUU baru itu, yang dilapor namanya sebagai Suruhanjaya Pengaduan Polis Bebas (IPCC), tidak akan memiliki kuasa untuk menjatuhkan hukuman.

IPCMC pertama kali dicadangkan oleh Suruhanjaya Diraja Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada tahun 2005, ketika pentadbiran perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ia kemudian, diredakan menjadi Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) selepas bantahan keras oleh pasukan polis di bawah ketua polis negara pada waktu itu, Tan Sri Musa Hassan.

IPCMC, seperti yang dibentangkan oleh Pakatan Harapan tahun lalu, akan memberi kuasa kepada suruhanjaya itu untuk mengambil tindakan, termasuk amaran, pemotongan gaji atau pemecatan terhadap pegawai yang didapati melakukan kesalahan.

Walau bagaimanapun, ahli parlimen PN mendakwa bahawa IPCMC memangsakan polis secara tidak adil.

Ketika kerajaan PH, kakitangan EAIC telah diberikan pelbagai latihan bagi membolehkan mereka mahir sepenuhnya sebelum badan itu ditukar kepada IPCMC.

Kerajaan PH berusaha meneruskan IPCMC walaupun Menteri Dalam Negeri ketika itu, Tan Sri Mahiaddin Md Yassin tidak berapa bersetuju dengannya.

Ekoran itu, kerajaan PN dan kini Umno mengambil sikap untuk tidak melaksanakan IPCMC tetapi akan menjadi IPCC sahaja yang terletak di bawah Kementerian Dalam Negeri.

Ini berikutan penentangan dari sebahagian anggota polis sendiri dan kerajaan bimbang mereka terjejas dalam pilihan raya nanti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Ekonomi

Kongsikan Artikel InimoreKUALA LUMPUR, 2 Dis – Seorang pemimpin Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) mendesak kerajaan Sabah mendedahkan butiran penuh perjanjian karbon kontroversi yang telah...

Jenayah

Kongsikan Artikel InimoreKUALA LUMPUR, 2 Dis – Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengesahkan bahawa golongan berusia 18...

Jenayah

Kongsikan Artikel InimorePUTRAJAYA, 2 Dis – Rosmah Mansor diperintahkan untuk hadir ke Mahkamah Rayuan pada Isnin ini bagi mengikuti prosiding rayuannya untuk menggugurkan Gopal...

Jenayah

Kongsikan Artikel InimoreKUALA LUMPUR, 1 Dis – Seorang individu yang dipercayai penyokong Johor Darul Ta’zim (JDT) tular di media sosial selepas kekalahan skuad Harimau...

Copyright © 2021 Media Rania