Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

Pandora Papers: MP Tuntut Pindaan Akta ‘Whistleblowers’, Lindung Pemberi Maklumat

Kongsikan Artikel Ini

Sebuah badan yang melindung pemberi maklumat iaitu National Oversight & Whistleblowers (NOW) dengan sokongan empat Ahli Parlimen pembangkang menuntut agar kerajaan melakukan pindaan terhadap Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (Whistleblowers Protecton Act 2010).

Ahli Parlimen Johor Bahru, Akmal Nasir berkata, ini perlu dilakukan bagi meningkatkan peranan pemberi maklumat dalam membentuk sebuah pentadbiran negara yang telus dan berakauntabiliti di samping menjamin hak perlindungan terhadap pemberi maklumat yang mendedahkan maklumat-maklumat melibatkan kepentingan awam.

Menurutnya, pendedahan oleh International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) merupakan salah satu contoh terbaik amalan pemberian maklumat di peringkat antarabangsa yang membongkarkan kekayaan yang berkemungkinan disembunyikan di luar negeri, sindiket pengecualian cukai dan aktiviti mencuci duit dari kalangan orang kaya dan berpengaruh di dunia.

Justeru, beliau mencadangkan agar pindaan dibuat berteraskan tiga aspek antaranya menjamin hak perlindungan yang lebih baik kepada pemberi maklumat.

“Kedua, memperkasa peranan pemberi maklumat dalam melindungi kepentingan awam dengan menambah baik mekanisme pemberian maklumat. Sebagai contoh, pendedahan maklumat kepada pihak media.

“Akhir sekali, menjamin imuniti dan kebebasan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 daripada undang-undang lain yang berkaitan seperti OSA,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya hari ini.

Beliau memaklumkan, beliau bersama Ahli Parlimen Hulu Langat Datuk Hasanuddin Yunus, Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar dan Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii menyokong tuntutan agar pindaan akta itu dilaksanakan.

Pada masa yang sama Akmal berkata, bagi meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai kepentingan amalan pemberian maklumat, pertubuhan NOW telah mengambil inisiatif untuk menerbitkan sebuah buku panduan dwibahasa yang bertajuk Whistleblowing Practices: A handbook guide.

Buku itu antaranya mengandungi cabaran-cabaran yang dihadapi oleh pemberi maklumat, contoh-contoh kes pemberian maklumat yang pernah berlaku di Malaysia, perbincangan mengenai Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (WPA 2010) dan perbandingan dengan akta yang diguna pakai di negara-negara luar, serta yang paling utama adalah cara-cara untuk memberikan maklumat (whislteblow) dalam konteks undang-undang di Malaysia.

Buku panduan itu katanya akan diedarkan kepada pertubuhan-pertubuhan masyarakat sivil, organisasi-organisasi anak muda dan juga kumpulan media bagi menggerakkan usaha secara kolektif untuk menuntut perlindungan yang lebih baik kepada pemberi maklumat.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKenyataan Media 16 Oktober 2021 Saya ucap terima kasih atas kesediaan serta pengiktirafan dari YAB Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dan kerajaan...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKerajaan mungkin tidak akan mewajibkan vaksinasi Covid-19, tetapi mereka yang menolak untuk divaksinasi akan berdepan dengan kehidupan yang sukar, kata Menteri Kesihatan...

Ekonomi

Kongsikan Artikel Ini1. Tan Sri Mohd Nor dilantik sebagai Pengerusi TH semasa saya menjadi Menteri yang bertanggungjawab ke atas TH mulai tahun 2018. Latarbelakang...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKementerian Pendidikan digesa menyiasat pendedahan ibu bapa pelajar Tingkatan 2 sebuah sekolah menengah di Kuala Lumpur apabila satu video seks muncul di...

Copyright © 2021 Media Rania