Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Negeri

Kota Kinabalu Dilanda Banjir Kilat Lagi

Kongsikan Artikel Ini

KOTA KINABALU, 12 Okt –  Hujan lebat sejak awal pagi tadi mengakibatkan beberapa kawasan di sekitar ibu negeri Sabah dilanda banjir kilat.

Ini merupakan banjir kilat kedua yang berlaku dalam tempoh kira-kira sebulan.

Hujan lebat berserta angin kencang turut menyebabkan berlaku kejadian pokok tumpang dan bangunan roboh.

Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) memaklumkan, selain di pusat bandar raya, daerah Penampang antara kawasan yang turut terjejas akibat banjir kilat.

Antara kawasan dan kampung terjejas di Penampang ialah Kampung Kobusak, Kg Sugul, Kg Kibabaig, Kg Mogonibung, Kg Kohizan, Millenium Height Bundusan dan Taman Landmark.

Setakat 7 pagi tadi, paras air Sungai Moyog berada pada tahap amaran iaitu pada bacaan 8.82 meter.

Dalam kejadian berasingan di Papar, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kimanis, Mohd. Johainin Ruslan berkata, berlaku kejadian bangunan roboh akibat angin kencang di pekan lama Kimanis.


Pihaknya menerima laporan mengenai kejadian bangunan roboh membabitkan bangunan kedai lima pintu di pekan lama Kimanis pada pukul 6.51 pagi.

“Sepasukan pegawai dan anggota dikejarkan ke lokasi kejadian bagi membuat pembersihan sekitar kawasan dan memastikan tiada perkara tidak diingini berlaku.

“Operasi tamat sepenuhnya pada pukul 7.33 pagi,” katanya.

Kejadian pokok tumbang turut berlaku di Jalan Papar-Putatan berhampiran dengan Kem Tentera Lok Kawi yang menghalang laluan menuju ke pusat bandar raya.

Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang bagi kawasan pedalaman dan pantai barat Sabah termasuk Papar, Putatan, Penampang, Kota Kinabalu, Tuaran dan Kota Belud sehingga 5 pagi tadi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Politik

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 16 Okt – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata, pihaknya akan meminta Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi kerjasama...

Komuniti

Kongsikan Artikel IniTAMPIN, 16 Okt – Hujung minggu ini, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun dimulakan dengan program bersama rakyat ditemani isteri...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKenyataan Media 16 Oktober 2021 Saya ucap terima kasih atas kesediaan serta pengiktirafan dari YAB Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dan kerajaan...

Nasional

Kongsikan Artikel IniSHAH ALAM, 14 Okt – Kerja penambahbaikan dan penyenggaraan aset kritikal di Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1 (LRA SSPI)...

Copyright © 2021 Media Rania