Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

Norlela ‘Nak Muntah Dengan Pembuli’ Guan Eng, Phee

Penanti N12 candidate Dr Norlela Ariffin ) showing her report card during the press conference at Yayasan Aman PKR head quarters in Penanti, Permatang Pauh yesterday. - Starpic by MUSTAFA AHMAD / The Star / 8 May 2018.
Kongsikan Artikel Ini

PERMATANG PAUH, 8 Okt – Kemarahan Exco Kesihatan Pulau Pinang, Dr Norlela Arifin hari ini yang mendakwa beberapa anggota parlimen dan ADUN DAP, termasuk pemimpin mereka, Lim Guan Eng, sebagai pembuli, kini sudah sampai ke kemuncaknya.

Ini maklum balas Norlela setelah Adun Penanti (KEADILAN) itu mengeluarkan kenyataan yang menyokong peranannya dalam tindakan Covid-19 di negeri itu.

Norlela memberitahu wartawan dalam kumpulan pesanan teksnya hari ini bahawa dia sangat menghargai solidariti yang ditunjukkan oleh rakan-rakan KEADILAN.

Jelasnya, Lim, exco Pulau Pinang, Phee Boon Poh dan Adun Pulau Tikus, Chris Lee antara yang telah membuat kenyataan awam yang memalukannya dan memberi penghargaan terhadap penurunan kes Covid-19 di Pulau Pinang kepada ahli parlimen DAP.

“Mereka mengatakan bahawa semua pengurangan kes Covid-19 kerana pelantikan Phee (sebagai ketua Pasukan Tindakan Kecemasan Pulau Pinang) dan Steven Sim (sebagai penyelaras Covid-19 Pulau Pinang-Putrajaya).

“(Mereka mendakwa) bahawa saya, sebagai exco yang menjaga kesihatan, perlu belajar daripada (Phee dan Sim),” katanya.

Lim Guan Eng (kiri) dan Phee Boon Poh kaki pembuli di Pulau Pinang!

“Beritahu saya apa yang telah mereka lakukan untuk menurunkan kes-kes itu sejak lantikan mereka? Apa keajaiban yang mereka lakukan? Tunjukkan bukti. Saya mahu melihatnya,” kata Norlela lagi.

Pada 8 September, Lim menyifatkan Norlela sebagai “naif” kerana “menuruti kehendak kerajaan secara membuta tuli” terhadap respons Covid-19 negeri itu.

Pada 12 September, Lim menyifatkan Norlela seperti ‘pemerhati yang tidak berdaya’ kerana penduduk Pulau Pinang menghadapi masalah mendapatkan rawatan Covid-19.

Pada 3 Oktober, Lim memuji Sim kerana menurunkan jumlah kes Covid-19 di Pulau Pinang.


Kes Covid-19 harian baru memuncak di Pulau Pinang pada 8 September dan secara beransur-ansur berkurangan sejak itu.

Norlela memberitahu wartawan dia sangat kecewa dengan kelakuan pemimpin DAP.

“Nak muntah dengan these bullies (pembuli ini) yang suka witch hunt (menyalahkan) wanita,” katanya.

Norlela dan wakil rakyat DAP memiliki sejarah konflik terdahulu.

Pada 2017, Norlela dibidas oleh penyokong kerajaan Pulau Pinang kerana mengucapkan “terima kasih, SPRM” selepas suruhanjaya itu menyerbu sebuah kilang haram di Sungai Lembu, Bukit Mertajam.

Berikutan serbuan itu, exco alam sekitar Pulau Pinang, Phee Boon Poh ditahan oleh SPRM tetapi Adun Sungai Puyu ketika itu menafikan sebarang kesalahan.

Norlela juga dilaporkan mengalirkan air mata ketika sidang DUN pada 2015 selepas mendakwa kerajaan negeri mengabaikan pertanyaannya mengenai DUN Penanti yang diwakilinya itu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKenyataan Media 16 Oktober 2021 Saya ucap terima kasih atas kesediaan serta pengiktirafan dari YAB Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dan kerajaan...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKerajaan mungkin tidak akan mewajibkan vaksinasi Covid-19, tetapi mereka yang menolak untuk divaksinasi akan berdepan dengan kehidupan yang sukar, kata Menteri Kesihatan...

Ekonomi

Kongsikan Artikel Ini1. Tan Sri Mohd Nor dilantik sebagai Pengerusi TH semasa saya menjadi Menteri yang bertanggungjawab ke atas TH mulai tahun 2018. Latarbelakang...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKementerian Pendidikan digesa menyiasat pendedahan ibu bapa pelajar Tingkatan 2 sebuah sekolah menengah di Kuala Lumpur apabila satu video seks muncul di...

Copyright © 2021 Media Rania