Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Anak Muda

KMUM Persoal Lantikan Ahli Lembaga Pengarah UM

Kongsikan Artikel Ini

KUALA LUMPUR, 8 Okt – Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM) mempertikaikan pelantikan Danesh Raj Nagarajan sebagai ahli lembaga pengarah universiti berkenaan.

Kesatuan itu mempersoalkan kelayakan Danesh serta kriteria yang diguna pakai universiti untuk pelantikan berkenaan.

“Walaupun Danesh merupakan seorang ahli Felo Perdana dan pembantu felo di kolej kediaman, adakah kita kekurangan calon yang lebih kompeten untuk memikul peranan tersebut, khasnya setelah mempertimbangkan faktor-faktor seperti meritokrasi akademik, pengalaman industri, keseimbangan gender, pengantarabangsaan dan faktor-faktor lain,” soalnya pada satu kenyataan hari ini.

Meskipun mengalu-alukan pelantikan pemimpin muda dalam lembaga itu, KMUM mempertikaikan penglibatan politik Danesh, sedangkan katanya, universiti harus bebas daripada pengaruh dan cengkaman politik.


“Perbincangan dan diskusi berkait politik boleh dilakukan bahkan diraikan atas nama kebebasan akademik untuk membudayakan pemikiran matang di kalangan mahasiswa, tetapi pelantikan politik bagi posisi penting yang mampu mempengaruhi operasi harian institusi pengajian tinggi seharusnya disangkal,” katanya.

KMUM turut mempersoalkan mengapa bukan seseorang daripada latar belakang korporat, perundangan atau warganegara lain yang dilantik.

“Sehingga semua persoalan ini terjawab, kami menyatakan ketidakyakinan kami terhadap pengalaman dan/atau kemampuan beliau yang diperlukan untuk menyumbang kepada universiti dan warganya secara keseluruhan, terutamanya para mahasiswa,” katanya.

Universiti Malaya (UM) mengumumkan pelantikan Danesh pada Isnin (4 Okt) selama tiga tahun untuk penggal yang akan tamat pada 3 Okt 2024.

Danesh merupakan ahli termuda daripada 10 ahli lembaga pengarah universiti itu.

Lelaki 26 tahun itu mempunyai ijazah sarjana muda seni persembahan daripada UM.

Berdasarkan hantaran media sosial Danesh, dia merupakan ahli Parlimen Belia yang merupakan inisiatif bawah Kementerian Belia dan Sukan.

Sebelum ini, dia berkhidmat sebagai pegawai kepada Ahli Parlimen Pengerang Azalina Othman Said.

Terdahulu minggu ini, Menteri Pengajian Tinggi Noraini Ahmad mempertahankan lantikan Danesh dan berkata ia dibuat mengikut saluran betul, berdasarkan penglibatannya dalam program dan aktiviti pelajar dan aktiviti alumni.

Ia juga sebagai satu bentuk penghargaan kepada orang muda dan memberi peluang untuk menyumbang input kepada UM daripada kaca mata alumni universiti sendiri, katanya lagi di Dewan Rakyat.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKenyataan Media 16 Oktober 2021 Saya ucap terima kasih atas kesediaan serta pengiktirafan dari YAB Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dan kerajaan...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKerajaan mungkin tidak akan mewajibkan vaksinasi Covid-19, tetapi mereka yang menolak untuk divaksinasi akan berdepan dengan kehidupan yang sukar, kata Menteri Kesihatan...

Ekonomi

Kongsikan Artikel Ini1. Tan Sri Mohd Nor dilantik sebagai Pengerusi TH semasa saya menjadi Menteri yang bertanggungjawab ke atas TH mulai tahun 2018. Latarbelakang...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKementerian Pendidikan digesa menyiasat pendedahan ibu bapa pelajar Tingkatan 2 sebuah sekolah menengah di Kuala Lumpur apabila satu video seks muncul di...

Copyright © 2021 Media Rania