Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

PANAS – Macron Panggil Balik Duta Di Amerika Syarikat Dan Australia!

Kongsikan Artikel Ini

PARIS, 18 Sep – Perancis memanggil pulang dutanya ke Amerika Syarikat (AS) dan Australia berkuatkuasa serta-merta, lapor Bloomberg awal pagi tadi.

Paris mengarahkan kedua-dua duta mereka meninggalkan Washington dan Canberra sebagai tanda protes susulan pembatalan kontrak projek kapal selam bersama Australia.

Ia tindakan yang belum pernah berlaku sebelum ini, sekali gus menunjukkan negara itu berang dengan tindakan dua negara sekutu terbabit.

Menteri Luar Perancis, Jean-Yves Le Drian berkata, Presiden Emmanuel Macron mengarahkan duta negara itu pulang selepas Canberra membatalkan perjanjian pembelian kapal selam Perancis dan memilih kapal selam buatan AS.

Katanya, keputusan itu dibuat ‘serta merta’ berikutan ‘pengumuman serius’ luar biasa Australia dan AS pada 15 September lalu.

Beliau berkata, tindakan ‘meninggalkan’ projek kapal selam diusahakan antara Australia dan Perancis sejak tahun 2016 adalah ‘perbuatan’ tidak dapat diterima antara sekutu dan pihak menyokong.

“Akibatnya, ia memberi kesan kepada konsep yang kita miliki terhadap pakatan, perkongsian dan kepentingan Indo-Pasifik untuk Eropah,” katanya dalam kenyataan.

Rabu lalu, Presiden AS, Joe Biden mengumumkan pakatan pertahanan Australia-AS-Britain baharu bagi memperluas teknologi kapal selam nuklear AS ke Australia termasuk pertahanan siber, kecerdasan buatan dan kemampuan bawah laut.

Perjanjian ini dimeterai bagi ‘berdepan’ kebangkitan China di Asia Pasifik namun ia membuat Perancis ‘berang’ berikutan kehilangan kontrak membekalkan kapal selam konvensional ke Australia bernilai AUS$50 bilion ketika ditandatangani pada tahun 2016.

Seorang pegawai Rumah Putih menyatakan rasa kesal atas keputusan Perancis itu tetapi menegaskan pihaknya akan mengadakan perbincangan dalam beberapa hari lagu bagi menyelesaikan sebarang perbezaan yang timbul.

Sementara itu, jurucakap Pentagon, John Kirby mengakui perbincangan menerusi telefon sebelum ini antara Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin dan rakan sejawatnya dari Perancis, Florence Parly menunjukkan masih banyak yang perlu dilakukan dalam hubungan pertahanan mereka dengan Perancis.

– AFP

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniHANOI, 15 Okt – Vietnam akan memberikan suntikan vaksin Covid-19 kepada remaja berusia 12 hingga 17 tahun bermula Oktober, menurut Kementerian Kesihatan...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniTOKYO, 14 Okt – Pilihan raya umum Jepun bakal diadakan pada 31 Okt selepas Parlimen negara ini dibubarkan pada Khamis, lapor Agensi...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniPYONGYANG, 12 Okt – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un hari ini menyalahkan Amerika Syarikat (AS) sebagai punca ketegangan di semenanjung Korea,...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniROM, 10 Okt – Polis Itali hari ini memberkas pemimpin dan anggota parti berhaluan kanan, Forza Nuova susulan demonstrasi yang bertukar menjadi...

Copyright © 2021 Media Rania