Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

Apa Sebenarnya Warisan Mahu? – AMK Sabah

Kongsikan Artikel Ini

PENDAPAT, 18 Sep – Menurut laporan media, Shafie Apdal menolak Memorandum Persefahaman (MOU) antara Pakatan Harapan dan kerajaan persekutuan dengan alasan tidak bersekongkol bersama pencuri mandat Pakatan Harapan.

Namun Ketua Wira Warisan, Mohd Azis Jamman pula menyeru kerajaan negeri yang ditadbir oleh Barisan Nasional dan Perikatan Nasional (PN) untuk memeterai MOU dengan pembangkang.

Percanggahan pendirian kedua-dua pimpinan Warisan dalam isu MOU amat mengelirukan rakyat. Apakah sebenarnya yang dimahukan oleh Warisan? Adakah Warisan mahu parti-parti politik terus bergaduh ketika rakyat mengharapkan yang terbaik dari kedua belah pihak?

Suhu arena politik negara dapat diredakan melalui MOU berkenaan demi memulihkan sistem kesihatan dan ekonomi negara yang rosak akibat pandemik Covid-19.

Malah DYMM Yang di-Pertuan Agong juga memuji kematangan Pakatan Harapan dan kerajaan dalam mengakhiri kemelut politik sejak Langkah Sheraton.

Di samping itu Pakatan Harapan masih menjadi semak dan imbang dan akan terus tegur, kritik dan lawan jika pihak kerajaan melakukan kesalahan. Tanggungjawab sebagai pembangkang masih sama.

Adakah Warisan bercadang untuk melawan arus perdana dan nasihat YDP Agong untuk membiarkan pergolakan politik terus berlaku? Adakah ini nilai-nilai murni yang diperjuang oleh Shafie?

Sebagai penasihat Warisan, Tun Dr Mahathir Mohamad pula membidas MOU berkenaan serta menuduh ia sebagai satu tindakan sogokan atas pembangkang dan tidak berhasrat untuk menandatangani MOU tersebut.


Ini bermaksud penasihat Warisan itu menolak untuk melaksanakan segala yang termaktub dalam MOU berkenaan termasuk melaksanakan perkara-perkara yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Apa pula kata Shafie berkenaan isu ini?

Shafie terus membisu

Warisan kononnya memperjuangkan hak wilayah Sabah dan bercita-cita untuk membebaskan negeri di bawah bayu ini dari cengkaman Kuala Lumpur.

Ketika Mahathir berkata Sabah dan Sarawak adalah lebih kaya selepas kedua-dua wilayah menyertai Malaysia, Warisan hanya berduduk diam dan bertepuk tangan.

Ketika Gabungan Parti Sarawak (GPS) membidas balik Mahathir adalah penyebab sentimen “Sabah untuk Sabahan” dan “Sarawak untuk rakyat Sarawak”, Shafie terus membisu.

Ketika Mahathir mengembangkan Bersatu ke Sabah walaupun pada mulanya Mahathir memberi jaminan bahawa Bersatu tidak akan masuk ke wilayah ini, Shafie terus berdiam malah menyambut kedatangan penasihat WARISAN itu.

Di manakah nilai dan maruah Warisan di depan penjajahan Mahathir? Ahli Warisan perlu tepuk dada tanya selera.

RAZEEF RAKIMIN Ialah Ketua Penerangan Pemuda KEADILAN (AMK) Sabah.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Komuniti

Kongsikan Artikel InimoreOleh Dr Tan Yee Kew Badannya sudah lemah, tapi punyai keazaman umpama besi dan berhati emas. Ummi mengasaskan rumah anak-anak yatim ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel InimorePENDAPAT, 28 Nov – Pemimpin kanan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), yang merupakan parti komponen Geng Penyamun Sarawak (GPS) dilapor meremehkan rancangan...

Pendapat

Kongsikan Artikel InimorePENDAPAT, 27 Nov – Walaupun UMNO mencapai kejayaan cemerlang dalam PRN Melaka, Pas nampaknya langsung tidak terliur untuk kembali bersama parti itu...

Negeri

Kongsikan Artikel InimorePENDAPAT, 26 Nov – Hampir 6 darsawarsa infrastruktur asas terutamanya bekalan air bersih dan terawat masih belum dapat di salurkan kepada rakyat...

Copyright © 2021 Media Rania