Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Jenayah

Hakim Beri Amaran – Pasukan Khairy, Selesai Kes Ganti Rugi Anwar

Kongsikan Artikel Ini

PUTRAJAYA, 17 Sep – Mahkamah Rayuan hari ini memberi amaran bahawa tiada lagi penangguhan dalam pendengaran rayuan Khairy Jamaluddin berhubung pembayaran ganti rugi RM150,000 kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam saman fitnah 13 tahun lalu.

Hakim Datuk Lee Swee Seng, yang mengetuai panel tiga hakim, berkata kes rayuan pada 2017 itu adalah kali terakhir ditangguhkan selepas pihak pembelaan memohon penangguhan kerana ketua pasukan pembelaan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah tidak dapat menghadiri prosiding dalam talian hari ini kerana kurang sihat.

“Tidak kira apa pun, kita perlu meneruskan kes ini. Kami bersimpati dengan isu kesihatan tetapi ini adalah kes rayuan pada 2017 dan kes ini perlu dilupuskan secepat mungkin tahun ini.

“Pihak pembelaan seharusnya menyediakan peguam lain untuk penghujahan jika ketua pasukan pembelaan kurang sihat. Ini adalah penangguhan terakhir,” kata Lee kepada peguam Sarah Malini Abishegam semasa bersidang bersama-sama Hakim Datuk Vazeer Alam Mydin Meera dan Datuk Darryl Goon Siew Chye.

Terdahulu, Sarah Malini, peguam Menteri Kesihatan itu, memberitahu panel bahawa beliau menerima panggilan daripada Muhammad Shafee yang memaklumkan beliau demam ekoran sakit artritis reumatoid yang lama selain mengalami kesakitan di pergelangan tangan dan bahu kanannya.

Lee kemudian mengarahkan supaya perkara itu ditetapkan untuk pengurusan kes dan tarikh pendengaran baharu kes rayuan itu oleh pendaftar mahkamah.

Peguam Anwar, J. Leela tidak membantah dengan permohonan penangguhan itu dan kemudian memberitahu media bahawa mahkamah menetapkan 2 Nov ini untuk mendengar rayuan tersebut.

Anwar, yang juga presiden PKR, menyaman Khairy, yang ketika itu Menteri Belia dan Sukan dan juga naib ketua Pemuda Umno pada 7 Mac 2008, mendakwa Khairy membuat kenyataan memfitnahnya dalam ceramah di Lembah Pantai pada 20 Feb tahun sama dan menyebabkan klip video bertajuk ‘Anwar and kin no threat’ disiarkan di portal berita.

Pada September 2017, Hakim Mahkamah Tinggi Azizul Azmi Adnan memerintahkan Khairy membayar RM150,000 sebagai ganti rugi am kepada Anwar.

Pada 19 Feb 2018, Mahkamah Rayuan menolak rayuan tersebut atas sebab teknikal tanpa mendengar meritnya.

Bagaimanapun, pada 15 Disember tahun lalu, Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuan Khairy terhadap penolakan itu dan mengarahkan Mahkamah Rayuan mendengarnya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniPolis telah membuka kertas siasatan dan merakam percakapan pengadu bagi dua laporan berkaitan Kertas Pandora. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Abd Jalil Hassan...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniIsu Pandora Papers yang hangat diperkatakan sehingga ke Parlimen telah mendedahkan aktiviti ‘offshore tax haven’ yang merangkumi bukan sahaja pegangan saham, tetapi...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniTokoh wartawan negara menyifatkan cadangan penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) 2005 ditolak kerana ia diakui berkesan. Datuk A...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniBekas menteri agama, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof menempelak para pemimpin Pas dan Umno yang mendiamkan diri dalam skandal yang didedahkan melalui...

Copyright © 2021 Media Rania