Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

#KerajaanPenipu: Harga ‘Katak Politik’ Cecah RM32 Juta Sebelum Parlimen Dibuka September

Kongsikan Artikel Ini

Ahmad Zahid Hamidi secara sinis berkongsi harga “katak politik” dalam tempoh sebulan ini dijangka melambung kepada RM32 juta seekor.

Dalam kenyataan terbaharu di Facebook, Presiden Umno itu memuat naik poster tertera harga daging bagi harga sekilogram ayam, kambing dan lembu, termasuk harga seekor katak yang bernilai puluhan juta bagi “seekor”.

Tindakan Ahmad Zahid itu menandakan bermulanya perang psikologi antara Umno dan Ahli Parlimennya yang dikatakan berdegil enggan mematuhi keputusan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) agar menarik sokongan terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu dilihat cuba memainkan sentimen harga diri dan maruah Ahli Parlimen terutama daripada Umno agar kembali mematuhi arahan parti dan tidak lagi berdolak dalih, sebelum usul undi percaya dibentangkan di Parlimen, September ini.

Katanya, bagi tempoh beberapa minggu ini, rakyat akan melihat sama ada tragedi “katak melompat” berulang sebagai mana melanda senario politik negara selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), pada 9 Mei 2018.

“Kena tahu sifat ‘katak” bukan saja-saja melompat. Sama ada cari habuan atau mahu menyelamatkan diri.

“Sebab itu kita minta usul undi percaya atau tidak percaya di Dewan Rakyat disegerakan, sebelum ada lagi yang terperangkap, terpedaya atau terpesona sanggup menjadi ‘katak’,” katanya.

Katanya, beliau turut mengingatkan rakyat sedang menilai jika ada wakil rakyat yang menjadi ‘katak’ seterusnya.

“Rakyat tahu apa perlu dilakukan ke atas ‘katak-katak’ ini apabila tiba PRU-15,” katanya.

Pada 3 Ogos lalu, Ahmad Zahid mengumumkan penarikan sokongan Ahli Parlimen Umno daripada kerajaan PN, yang menyaksikan Menteri Tenaga dan Sumber Asli Shamsul Anuar Nasarah, meletakkan jawatan.

Setakat ini, hanya Shamsul Anuar sahaja berani berbuat demikian sebagai mematuhi arahan partinya, manakala menteri dan timbalan menteri Umno lain, masih mengambil sikap tunggu dan lihat.

Selain itu, Umno Bahagian Kuala Kangsar, hari ini, memberi peringatan kepada Ahli Parlimen Kuala Kangsar Mastura Mohd Yazid, mengikuti arahan parti menarik sokongan daripada kerajaan PN segera.

Mastura adalah Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), yang dikatakan antara Ahli Parlimen Umno mempunyai kecenderungan menyokong Muhyiddin dan PN.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKuala Lumpur 18 Sep – Penyertaan bekas pemimpin pelajar dan aktivis Adam Adli ke dalam PKR bersama 19 yang lain mencetus perhatian...

Nasional

Kongsikan Artikel IniHukuman penjara minimum satu hari penjara yang diperuntukkan dalam Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta SPRM 2009) perlu dikaji dan disemak...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 17 Sep – Kemajuan pembangunan kesejagatan tidak seharusnya terpisah dari asas akhlak yang menekankan soal keadilan, kata Presiden Parti Keadilan...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPendapat Meskipun kelihatan seperti rapuh, satu gencatan politik yang bersejarah telah dimeterai di Malaysia, sekurang-kurangnya ia memberi masa sehingga pertengahan tahun depan....

Copyright © 2021 Media Rania