Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Jenayah

MP, Aktivis Lapor Polis Terhadap Menteri ‘Cuai’ Tangani Covid-19

Kongsikan Artikel Ini

Sekumpulan ahli parlimen dan aktivis membuat laporan polis terhadap Menteri Kesihatan Dr Adham Baba dan menteri-menteri berkaitan yang menurut mereka “cuai” dalam menangani wabak Covid-19 yang kian memburuk di Malaysia.

“Malangnya kerajaan telah gagal melaksanakan tugas dan langkah mengekang penularan wabak Covid-19 dan menghalang lebih ramai rakyat daripada menjadi mangsa pandemik ini.

“Setelah meneliti data Kementerian Kesihatan (KKM) dan meneliti undang-undang sedia ada, saya ingin memohon polis untuk menyiasat menteri kesihatan dan mana-mana enteri lain yang dipertanggungjawab dalam usaha mengekang penularan wabak Covid-19 mengikut Seksyen 269 dan Seksyen 304A Kanun Keseksaan.

“Ini kerana saya mendapati wujudnya kecuaian jenayah dalam menjalankan tugas menteri sehingga mengakibatkan penularan wabak Covid-19 dalam komuniti yang membahayakan nyawa serta mengakibatkan kematian,” menurut laporan itu yang dibuat pagi ini di Balai Polis Pantai, Kuala Lumpur.

Tujuh ahli parlimen yang membuat laporan polis adalah Azis Jamman (Sepanggar), Fahmi Fadzil (Lembah Pantai), Kelvin Yii (Bandar Kuching), Charles Santiago (Klang), Hannah Yeoh (Segambut), Maria Chin Abdullah (Petaling Jaya), Isnaraissah Munirah Majilis (Kota Belud). Aktivis yang turut serta adalah Ambiga Sreenevasn dan Marina Mahathir.

Seksyen 269 Kanun Keseksaan adalah berkenaan “perbuatan cuai yang mungkin merebakkan penyakit yang berhaya kepada nyawa”, manakala Seksyen 304A berkenaan “menyebabkan kematian dengan cuai”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniKuala Lumpur 17 Sep – Bentuk hukuman dikenakan terhadap pesalah terutama membabitkan rasuah seolah-olah dipengaruhi status sosial dan hierarki politik mereka, dakwa...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 17 Sep – Mahkamah Rayuan hari ini memberi amaran bahawa tiada lagi penangguhan dalam pendengaran rayuan Khairy Jamaluddin berhubung pembayaran ganti...

Jenayah

Kongsikan Artikel IniKenyataan Media Saya menyambut baik jawapan bertulis YAB Perdana Menteri bahawa Pejabat Peguam Negara sedang menimbang cadangan untuk tidak lagi menjadikan percubaan...

Hiburan

Kongsikan Artikel IniSEREMBAN, 13 Sep – Personaliti kontroversi tanah air, Zarina Anjoulie atau nama sebenarnya Zarina Anjoulie Mohamad Fahizul dihadapkan ke Mahkamah Majistret di...

Copyright © 2021 Media Rania