Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Sukan

Tokyo 2020 – Peluang Raih Pingat Makin Sukar

Kongsikan Artikel Ini

TOKYO, 24 Jul – Misi atlet gimnastik artistik negara Jeremiah Loo Phay Xing untuk layak ke pusingan akhir acara all-around lelaki Olimpik Tokyo, menjadi pudar apabila beliau sekadar berkedudukan ke-19 daripada 20 gimnas dalam pusingan kelayakan subdivision satu, di sini hari ini.

Atlet berusia 23 tahun itu mengutip 67.498 mata selepas kesemua enam disiplin, pada hari pembukaan gimnastik artistik yang berlangsung di Pusat Gimnastik Ariake.

Walaupun bermula dengan baik pada disiplin senaman lantai dengan mendapat 13.100 mata, atlet berasal dari Pulau Pinang itu gagal meneruskan momentumnya apabila persembahannya mula menurun pada lima disiplin yang lain.

Jeremiah mendapat 12.266 mata dalam disiplin kekuda berpelana dan 7.700 pada gelang roman yang merupakan catatan mata paling rendahnya, diikuti 12.466 mata pada lombol, 10.200 pada palang imbangan dan 11.766 pada acara palang tunggal.

Nagorny Nikita dari Federas Russia mengungguli pusingan ini dengan mengumpulkan 87.897 mata manakala dua atlet dari China, Xiao Ruoteng (87.732 mata) dan Sun Wei (87.298 mata) masing-masing berkedudukan kedua dan ketiga.

Hanya 24 atlet dengan maksimum dua wakil dari setiap negara akan layak ke pusingan akhir all around, yang dijadualkan berlangsung pada Rabu ini.

Pusingan kelayakan subdivision dua dan tiga, juga akan berlangsung hari ini.

Selain Jeremiah, seorang lagi gimnas negara Farah Ann Abdul Hadi dijadualkan untuk membuat penampilan sulungnya esok (Ahad) pada pusingan kelayakan all around wanita.

– BERNAMA

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Sukan

Kongsikan Artikel IniLIVERPOOL, 18 Sep – Liverpool merampas kedudukan teratas Liga Perdana Inggeris (PL) selepas menewaskan Crystal Palace 3-0 di Anfield, sebentar tadi. Sadio...

English

Kongsikan Artikel IniLIVERPOOL, 18 Sep – Sadio Mané had long since assumed his place in Liverpool history. He was a scorer in one Champions...

Sukan

Kongsikan Artikel IniLIVERPOOL, 18 Sep – Jurgen Klopp memberi amaran buat anak-anak buahnya bahawa Liverpool tidak boleh mempersia-siaka peluang untuk meraih mata jika ingin...

Sukan

Kongsikan Artikel IniLONDON, 18 Sep – Adakah Hammers mampu kejutkan ‘kelab dua pengurus’ seperti mana yang dilakukan Young Boys dalam kempen Liga Juara-Juara Eropah...

Copyright © 2021 Media Rania