Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Politik

Konvoi ‘Bendera Hitam’ Tanda Bantahan Terhadap Kerajaan PN

Kongsikan Artikel Ini

Sekumpulan peserta mengambil bahagian dalam konvoi berkereta di ibu negara sebagai tanda bantahan terhadap pengurusan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dalam menangani pandemik Covid-19.

Terdapat sekitar 10 kenderaan mengibarkan bendera hitam sekitar jam 11.20 pagi bermula dari Stesen LRT Bangsar menuju ke Dataran Merdeka sebelum berpatah balik ke stesen terbabit.

Konvoi lebih sejam itu turut diadakan serentak di beberapa negeri lain seperti Kedah, Melaka, Johor dan Sarawak.

Difahamkan, konvoi terbabit adalah permulaan kepada perhimpunan “Keluar dan #Lawan” yang akan diadakan pada 31 Julai nanti.

Beberapa polis turut mengiringi konvoi itu dan mengawal aliran lalu lintas di sekitar ibu kota.

Wakil Sekretariat Solidariti Rakyat (SSR) yang juga penganjur acara itu, berkata polis trafik amat memberikan kerjasama dalam mengawal lalu lintas.

“Mereka (polis) amat membantu kami dan tiada provokasi ditimbulkan oleh mana-mana individu,” kata Mohd Asraf Sharafi Mohd Azhar kepada wartawan.

Dia meminta orang ramai turut menyertai bantahan itu dengan mengibarkan bendera dari kenderaan sambil memandu dalam kawasan sekitar 10km di rumah masing-masing.

Katanya, peserta juga turut diingatkan supaya sentiasa patuh peraturan jalan raya, elakkan provokasi dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Sabtu lalu, SSR menganjurkan bantahan berskala kecil di Dataran Merdeka yang disertai 20 orang peserta berpakaian serba hitam.

Mereka turut membawa patung jenazah sebagai simbolik kepada peningkatan kes kematian dan bunuh diri akibat pandemik dan 14 bendera hitam menjadi “suara” kemarahan rakyat seluruh negara.

Antara permintaan mereka termasuk mendesak perdana menteri meletakkan jawatan, sidang parlimen diadakan secara penuh dan pemberian moratorium pinjaman secara automatik untuk semua.

Protes itu juga menyebabkan tiga penganjur Muhammad Nur Taufiq Azhar, Mohd Asraf Sharafi Mohd Azhar, dan Mohammad Alshatri Abdullah dikenakan denda RM2,000 setiap seorang kerana melanggar SOP.

Ditanya sama ada SSR akan meneruskan perhimpunan itu walaupun dikenakan tindakan denda baru-baru ini, Asraf berkata hukuman berkenaan tidak akan menghentikan acara yang sudah dijadualkan.

“Sudah tentu, saya takut. Saya cuma rakyat biasa tetapi bersedia untuk berdepan dengan segala kemungkinan,” katanya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Negeri

Kongsikan Artikel IniSEREMBAN, 7 Dis – Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Negeri Sembilan perlu mengambil tindakan segera dan mencari punca kekerapan berlakunya banjir kilat...

Nasional

Kongsikan Artikel IniISKANDAR PUTERI, 7 Dis – Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin diminta bergerak ke depan dan tidak menjadikan institusi diraja...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 7 Dis – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan dengan Bilal Erdogan, anak lelaki Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan,...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 6 Dis – Tiada perubahan drastik dijangka dilaksana terhadap program berkaitan pemerkasaan Bumiputera yang digariskan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12). Menteri...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER