Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

Hartal Doktor Kontrak Diteruskan Angkara Tawaran Putrajaya Yang Tak Menggembirakan

Kongsikan Artikel Ini

KUALA LUMPUR, 24 Jul – Kumpulan Hartal Doktor Kontrak akan meneruskan hartal dijadualkan pada 26 Julai walaupun kerajaan sudah mengumumkan beberapa langkah penyelesaian berkaitan isu doktor kontrak, kata jurucakap kumpulan itu.

Dr Mustapha Kamal A. Aziz memberitahu, kumpulan itu yang menggesa perkhidmatan tetap diberikan kepada pegawai perubatan kontrak masih tidak gembira dengan tawaran diberi Putrajaya.

Semalam Perdana Menteri Muhyiddin Yassin berkata Putrajaya akan melanjutkan tempoh kontrak kepada pegawai perubatan dan pegawai pergigian yang sudah diterima untuk memasuki latihan kepakaran dengan tempoh maksimum empat tahun.

Ini katanya, terpakai kepada mereka yang sudah menerima untuk menjalani latihan kepakaran dalam tempoh dua tahun kontrak mereka.

Muhyiddin juga berkata, Kabinet juga memutuskan untuk menawarkan kontrak perkhidmatan dua tahun kepada pegawai perubatan, pegawai pergigian dan ahli farmasi yang sudah memenuhi tempoh perkhidmatan wajib mereka bagi memastikan keberterusan perkhidmatan serta menyiapkan mereka untuk latihan kepakaran.

“(Tawaran) Ini separuh masak…lagipun tak masuk akal langsung,” kata Dr Mustapha.

“Hartal akan diteruskan seperti yang dirancang.”

Kumpulan itu merancang melaksanakan mogok besar-besaran pada isnin sebagai tanda protes ke atas pendirian kerajaan berkaitan isu perkhidmatan tetap untuk pegawai perubatan kontrak.

Kumpulan itu sudah menghantar memorandum kepada kerajaan pada awal bulan ini, mendesak kerajaan menawarkan jawatan tetap kepada semua pegawai perubatan kontrak dan menjelaskan butiran terperinci tentang kriteria digunakan kerajaan untuk perkhidmatan tetap.

Kumpulan itu juga menimbulkan soal perubahan kerajaan sebanyak tiga kali sejak pilihan raya umum lepas yang menyebabkan isu doktor kontrak terpaksa berulang kali dibincangkan tanpa penyelesaian kukuh.

Ia memberi masa tiga minggu kepada kerajaan untuk memberi jalan penyelesaian.

Sebelum Putrajaya mengumumkan tawaran itu semalam, kumpulan itu berkata doktor akan melaksanakan mogok ketika waktu bekerja, desakan yang dibuat ketika kes Covid-19 sedang melonjak naik di seluruh negara, sebagai tanda protes ke atas kelemahan terma pekerjaan mereka .

“Kami akan meneruskan mogok besar-besaran sebagai simbol meminta suara kami didengar,” kata jurucakap.

Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan jumlah doktor yang akan terlibat dalam mogok itu.

Ditanya mengenai risiko kehilangan keyakinan rakyat memandangkan penjagaan pesakit Covid-19 adalah keutamaan tertinggi sekarang, jurucakap berkata: “Saya rasa orang ramai perlu faham yang sekarang adalah masa genting untuk kami (berbuat sesuatu) dan sistem penjagaan kesihatan kita.”

Sejak beberapa hari lepas, beberapa doktor di Lembah Klang dilapor meletak jawatan dengan notis berhenti kerja 24 jam, disebabkan masalah kelelahan kerja, kekurangan peluang kerjaya, tekanan dan beban kerja bertambah disebabkan peningkatan kes Covid-19.

Data KKM menunjukkan 23,077 pegawai perubatan kontrak gred UD41 dipilih untuk menjalani latihan siswazah dan perkhidmatan wajib antara Disember 2016 sehingga Mei 2021.

Bagaimanapun, hanya 789 orang doktor ditawarkan jawatan tetap, menyebabkan doktor kontrak berada dalam situasi tidak menentu dan ramai memilih untuk bekerja di luar negara.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKuala Lumpur 18 Sep – Penyertaan bekas pemimpin pelajar dan aktivis Adam Adli ke dalam PKR bersama 19 yang lain mencetus perhatian...

Nasional

Kongsikan Artikel IniHukuman penjara minimum satu hari penjara yang diperuntukkan dalam Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta SPRM 2009) perlu dikaji dan disemak...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 17 Sep – Kemajuan pembangunan kesejagatan tidak seharusnya terpisah dari asas akhlak yang menekankan soal keadilan, kata Presiden Parti Keadilan...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPendapat Meskipun kelihatan seperti rapuh, satu gencatan politik yang bersejarah telah dimeterai di Malaysia, sekurang-kurangnya ia memberi masa sehingga pertengahan tahun depan....

Copyright © 2021 Media Rania