Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

Kenapa Kerajaan PN Berniaga Vaksin Sinovac?

Kongsikan Artikel Ini

Rafidah Aziz mendesak jawatankuasa pemantauan vaksin menjelaskan keputusan untuk membenarkan penjualan 14 juta dos Sinovac kepada syarikat swasta.

Bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri itu berkata, rakyat tidak sepatutnya membayar untuk sesuatu “yang sepatutnya percuma.”

“Bukankah memvaksin populasi satu perkhidmatan penjagaan kesihatan kepada rakyat?” soalnya dalam hantaran di Facebook.

“Bukankah vaksinasi keseluruhan populasi telahpun dihitungkan? Bukankah semua keperluannya dikira dan dirancang, untuk diberikan secara percuma kepada rakyat?”

Rafidah berkata demikian ketika mengulas laporan bahawa Pharmaniaga Bhd akan menjual vaksin itu kepada negeri dan syarikat swasta yang berminat mulai bulan ini sehingga September.

 berniaga

Syarikat farmaseutikal itu diberi lampu hijau untuk berbuat demikian oleh Jawatankuasa Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV).

Dalam pengumuman berhubung perkara itu hari ini, Timbalan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berkata, senarai negeri dan syarikat yang telah memohon untuk membeli vaksin itu akan dirujuk kepada jawatankuasa berkenaan.

Rafidah berkata, beliau menganggap “pelik” apabila Putrajaya memberi layanan berbeza terhadap rakyat sedangkan sebelum ini telah membuat peruntukan untuk memvaksin penduduk.

Katanya, tidak semua orang mampu memvaksin sebuah keluarga, terutama mereka yang terkesan akibat sekatan pergerakan.

“Bolehkah pengerusi jawatankuasa vaksin menjelaskan perkara ini? Tidak sesiapapun patut mengaut untung daripada vaksin!”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniSama ada 8, 11, 12 atau 14 Ahli Parlimen UMNO yang telah menarik sokongan terhadap kerajaan PN, ia tetap menyebabkan Mahiaddin Md...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPH iaitu PKR, DAP Amanah mempunyai jumlah 89 kerusi Parlimen. UPKO (1 kerusi – Madius Tangau) dan PSB (dua kerusi -Baru Bian...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniBelum pernah dalam sejarah Malaysia merdeka melihat kebiadaban terbuka yang keterlaluan dan berterusan terhadap Duli Yang Maha Mulia Tuanku Yang di-Pertuan Agong...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPemimpin korup sangat takut kepada rakyat yang celik. Pesan Al-Imam Abdul Rahman Al-Kawakibi:- إن خوف المستبد من نقمة رعيته أكثر من خوفهم...

Copyright © 2021 Media Rania