Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

Ariel Henry Angkat Sumpah PM Baharu Haiti

Kongsikan Artikel Ini

PORT-AU-PRINCE, 21 Jul – Ariel Henry mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Haiti baharu dalam satu majlis yang diadakan di ibu negara itu, semalam.

Pelantikan itu dibuat kira-kira dua minggu selepas insiden pembunuhan Presiden Jovenel Moise yang mencetuskan krisis politik di negara tersebut.

Sebelum ini, Perdana Menteri sementara, Claude Joseph berkata, beliau akan berundur daripada jawatan tersebut sebaik perdana menteri baharu dilantik.

Keputusan Joseph itu selepas sekumpulan diplomat antarabangsa menyatakan sokongan penuh kepada Henry dan mendesak penubuhan kerajaan baharu.

Henry yang merupakan bekas menteri Kabinet dalam majlis itu berkata, beliau merancang untuk mengadakan pertemuan dengan pelbagai sektor dalam masa terdekat.

Kata beliau, pertemuan itu dilakukan bagi membina konsensus politik untuk menangani masalah dihadapi negara kepulauan Carribean itu.

– AGENSI

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniBEIJING, 5 Dis – China bersedia untuk mengumumkan pelonggaran lebih lanjut bagi beberapa sekatan Covid-19 yang paling sukar di dunia seawal Rabu...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniNEW YORK, 4 Dis – Kotaraya New York mencari individu berminat untuk menjadi ‘pembunuh’ tikus jalanan. Portal Sky News melaporkan, Datuk Bandarnya,...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniPADANG BESAR, 3 Dis – Perkhidmatan kereta api State Railway of Thailand (SRT) dari Hatyai ke Padang Besar, Malaysia tergendala selepas landasan...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniSHANGHAI, 1 Dis – Dua bandar terbesar China, Guangzhou dan Chongqing, mengumumkan pelonggaran sekatan pergerakan COVID-19 bermula semalam. Ini dibuat sehari selepas...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER