Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

Ariel Henry Angkat Sumpah PM Baharu Haiti

Kongsikan Artikel Ini

PORT-AU-PRINCE, 21 Jul – Ariel Henry mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Haiti baharu dalam satu majlis yang diadakan di ibu negara itu, semalam.

Pelantikan itu dibuat kira-kira dua minggu selepas insiden pembunuhan Presiden Jovenel Moise yang mencetuskan krisis politik di negara tersebut.

Sebelum ini, Perdana Menteri sementara, Claude Joseph berkata, beliau akan berundur daripada jawatan tersebut sebaik perdana menteri baharu dilantik.

Keputusan Joseph itu selepas sekumpulan diplomat antarabangsa menyatakan sokongan penuh kepada Henry dan mendesak penubuhan kerajaan baharu.

Henry yang merupakan bekas menteri Kabinet dalam majlis itu berkata, beliau merancang untuk mengadakan pertemuan dengan pelbagai sektor dalam masa terdekat.

Kata beliau, pertemuan itu dilakukan bagi membina konsensus politik untuk menangani masalah dihadapi negara kepulauan Carribean itu.

– AGENSI

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniGENEVA: Dunia berisiko berdepan kegagalan dalam memerangi COVID-19 akibat varian Delta yang mudah menular. Bagaimanapun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yakin vaksin yang...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniYANGON, 27 Jul – Junta tentera Myanmar membatalkan keputusan pilihan raya umum 2020 yang dimenangi parti Liga Demokrasi Nasional (NLD) pimpinan Aung...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniRIO DE JANEIRO: Pertelingkahan meletus membabitkan kumpulan penunjuk perasaan dan sekumpulan polis di Rio de Janeiro ketika mana protes berlanjutan menuntut peletakan...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniMANILA, 23 Jul – Filipina mengenakan larangan kemasukan individu dari Malaysia dan Thailand serta mengetatkan sekatan di wilayah Manila, dalam usaha mencegah...

Copyright © 2021 Media Rania