Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

Kluster Aidiladha: Surat Rentas Negeri MITI Tidak Laku Di SJR Mulai Esok Hingga 21 Julai

Kongsikan Artikel Ini

Pasukan petugas Sekatan Jalan Raya (SJR) di sempadan negeri diarahkan tidak menerima dokumen Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) sebagai kelulusan pergerakan yang sah bagi tempoh empat hari sehingga 21 Julai ini.

Langkah drastik itu bertujuan mengelak mana-mana individu menyalahgunakan surat kebenaran merentas negeri MITI itu untuk balik kampung menyambut Aidiladha.

Tindakan tegas itu dikeluarkan Polis Diraja Malaysia selepas mengesan peningkatan bilangan kenderaan di lebuh raya untuk tempoh dua hari terakhir ini.

Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, larangan pergerakan merentas negeri dengan menggunakan kelulusan MITI bagi tempoh 18 hingga 21 Julai 2021 berkuatkuasa serta merta.

“PDRM telah mengesan peningkatan bilangan kenderaan di lebuh raya untuk tempoh dua hari kebelakangan ini.

“Justeru itu, bagi mengelakkan pihak-pihak tidak bertanggungjawab daripada menyalahgunakan surat kebenaran MITI sebagai kelulusan merentas negeri untuk sambutan hari raya aidiladha, semua SJR sempadan-sempadan negeri telah diarah agar meningkatkan penguatkuasaan,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Menurutnya, larangan itu bagaimanapun tidak terpakai bagi urusan-urusan kecemasan dengan kebenaran polis serta urusan kesihatan (termasuk vaksinasi).

“Mana-mana pihak yang didapati melanggar larangan ini akan diambil tindakan tegas tanpa kompromi dan masyarakat dinasihat untuk bersama memainkan peranan dalam melandaikan lengkuk jangkitan wabak Covid-19,” tegasnya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Bermula 1 Januari depan, cabutan khas nombor ramalan dikurangkan kepada lapan kali setahun berbanding 22 kali pada era...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet Kerajaan Perpaduan di Perdana Putra di...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 5 Dis – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli menjelaskan tumpuan segera beliau ialah membantu menyediakan Bajet 2023. Katanya, penyediaan belanjawan itu...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Rafizi Ramli menafikan dakwaan mengugut untuk ‘mencari’ Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER