Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Politik

#KerajaanGagal: Ahmad Maslan Dakwa 50 Ahli MT Umno Mahu Muhyiddin Berundur

Kongsikan Artikel Ini

Majlis Tertinggi (MT) Umno tidak berbalah mengenai keputusan untuk menarik sokongan terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, kata setiausaha agung parti itu, Ahmad Maslan.

Katanya, seramai 50 daripada 56 anggota Majlis Tertinggi telah menandatangani borang untuk menyatakan persetujuan mereka sebelum mesyuarat diadakan pada minggu lalu.

Pada 7 Julai lalu, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi  mengumumkan keputusan parti itu menarik sokongan terhadap Muhyiddin yang dikatakan gagal membendung penularan Covid-19.

Keputusan itu diumumkan selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno yang diadakan secara maya.

Ahmad Maslan berkata,  ada di kalangan ahli Majlis Tertinggi yang berbeza pendapat tentang bilakah Umno perlu menarik kembali sokongannya terhadap Muhyiddin, yang kini memiliki majoriti tipis di Dewan Rakyat.

Dia mendakwa segelintir ahli Majlis Tertinggi mahu perkara itu ditangguhkan.

“Ada yang cadangkan kita harus melakukannya ketika parlimen bersidang semula, atau waktu lain,” katanya kepada The Star.

Parlimen dijadualkan bersidang semula pada persidangan khas pada 16 Julai.

Dewan Rakyat akan bersidang selama lima hari dari 26 Julai hingga 2 Ogos, manakala Dewan Negara akan bersidang selama tiga hari mulai 3 Ogos.

Parlimen digantung berikutan pengisytiharan darurat pada 12 Januari berikutan lonjakan kes Covid-19.

Namun, pembangkang mendakwa Muhyiddin mengisytiharkan darurat untuk mengelakkan undi tidak percaya di Dewan Rakyat.

Sementara itu, Ahmad Maslan berkata Majlis Tertinggi Umno berhak  menafsirkan keputusan Perhimpunan Agung Umno, yang memberi mendat kepada presiden dan Majlis Tertinggi untuk memutuskan masa yang sesuai bagi menarik sokongan kepada perdana menteri.

Menjawab pertanyaan apakah penarikan sokongan itu bermaksud menteri Umno dalam kabinet Muhyiddin juga harus mengundurkan diri, dia berkata parti itu hanya mahukan perdana menteri berundur.

“Itulah yang kita minta, kita tidak pernah minta orang lain mengundurkan diri,” tambahnya.

Dia juga menegaskan Umno tidak akan bekerjasama dengan Presiden PKR Anwar Ibrahim atau DAP untuk membentuk kerajaan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniJOHOR BAHRU, 25 Sep – Ahli Parlimen Johor Bharu, Akmal Nasir tampil menyahut ‘cabaran’ bekas Perdana Menteri yang dipenjarakan, Najib Razak apabila...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKANGAR, 25 Sep – Mana-mana kerajaan yang bertanggungjawab akan memanggil Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) dalam keadaan paling sesuai dengan mengambil kira...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 25 Sep – Seorang pemimpin Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) berkata, akar umbi parti itu boleh menjadi “lemah semangat” jika Pakatan...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniSEREMBAN, 24 Sep – Kerajaan Pakatan Harapan (PH) Negeri Sembilan terus mencatat sejarah tersendiri apabila menerima Sijil Audit Negara pada hari yang...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER