Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Ekonomi

#KerajaanGagal: Pengusaha PKS Beri Amaran Buang Pekerja Besar-Besaran, Potong Gaji

Kongsikan Artikel Ini

Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) memberi amaran mungkin terdapat pembuangan pekerja secara besar-besaran atau pemotongan gaji bermula bulan ini berikutan ketidaktentuan situasi Covid-19 di Lembah Klang.

Persatuan PKS Malaysia berkata kebanyakan syarikat masih membayar gaji pekerja dan menanggung kos operasi sehingga pertengahan bulan lalu.

Bagaimana, Presidennya Michael Kang berkata, bermula bulan ini majikan mula bingung bagaimana untuk meneruskan operasi memandangkan banyak syarikat ditutup akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) di sebahagian besar Kuala Lumpur dan Selangor.

“Pada Mei hingga pertengahan Jun, kebanyakannya masih mengekalkan pekerja, dengan harapan situasi kembali pulih, tetapi bilangan kes terus meningkat.

“Bermula Julai, ia akan menjadi lebih teruk. Terdapat banyak ketidaktentuan dan kebanyakan kami tidak tahu bila masanya akan dibenarkan beroperasi semula,” katanya kepada media.

Kang berkata, ramai pekerja diarahkan mengambil cuti tanpa gaji bulan lalu tetapi dengan PKPD yang tidak berpenghujung dan Pelan Pemulihan Negara, banyak majikan sukar untuk meneruskan perniagaan mereka.

“Menjelang Julai, banyak akan ditutup sementara atau ditutup terus dan menjelang Okt, separuh daripada 1.2 juta PKS mungkin menghentikan operasi,” katanya.

Beliau berkata, kadar pengangguran 4.5% yang dicatatkan pada Mei mungkin lebih teruk sejak pertengahan Jun lalu.

“Kita memerlukan satu garis panduan, kita ingin tahu bila masanya akan dibenarkan beroperasi semula. Situasi agak teruk ketika ini,” katanya.

Ahli ekonomi Yeah Kim Leng dari Sunway University bersetuju kadar pengangguran 4.5% pada Mei mungkin meningkat.

Beliau berkata, kebanyakan syarikat dijangka mengekalkan sejumlah kecil pekerja bermula bulan ini susulan ketidaktentuan disebabkan oleh peningkatan jumlah kes harian Covid-19.

Semalam, jangkitan baru menunjukkan peningkatan kes kepada 9,180.

Yeah berkata, ramai pengusaha yang gagal beralih kepada perniagaan dalam talian mungkin menutup terus perniagaan mereka, dan ini akan memberi kesan lain terhadap ekonomi seperti kehilangan pekerjaan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKANGAR, 25 Sep – Mana-mana kerajaan yang bertanggungjawab akan memanggil Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) dalam keadaan paling sesuai dengan mengambil kira...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 25 Sep – Seorang pemimpin Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) berkata, akar umbi parti itu boleh menjadi “lemah semangat” jika Pakatan...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniSEREMBAN, 24 Sep – Kerajaan Pakatan Harapan (PH) Negeri Sembilan terus mencatat sejarah tersendiri apabila menerima Sijil Audit Negara pada hari yang...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 24 Sep – Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim berkata Pakatan Harapan (PH) sukar melakukan reformasi ketika mentadbir 22 bulan di bawah...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER