Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

Sial Politik Apa Yang Melanda Negara Ini?

Kongsikan Artikel Ini

Pelantikan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mengisi kekosongan jawatan Timbalan Perdana Menteri disifatkan sebagai simbol kerajaan sudah terdesak sama ada telah mengalah atau ingin terus berkuasa, kata Naib Presiden AMANAH Nasional, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa

Beliau berkata, pelantikan itu membongkar ketidakupayaan Tan Sri Mahiaddin Md Yasin mempertahankan pengkhianatan beliau melalui projek ‘scheme of things’.

Malah katanya, tanda pagar #kerajaangagal bukan lagi ilusi kepada rakyat, tetapi satu realiti.

“Kerajaan PN seolah berada di bawah ihsan kelompok yang ambil kesempatan saat peluang mendatang untuk kepentingan diri. Sebab itu pusingan di gelanggang lawan Covid-19, kita selalu kecundang.

“Parti dan idealisma perjuangan dibakul sampahkan. Mereka hanya bernafas untuk menagih kuasa untuk diri. Tapak berdirinya kompas moral kepimpinan sudah goyah walhal suasana kritikal negara hari ini memerlukan kekuatan prinsip dan kompas moral yang kukuh.

“Sial politik apakah yang melanda negara? Perlukah rakyat tanggung biawak-biawak hidup yang mempertaruhkan kaum dan agama meneruskan nyawa politiknya?,” soalnya dalam satu kenyataan lewat malam tadi.

Mujahid yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar itu menegaskan agar semua pihak menghentikan kitaran sikap ‘khianat mengkhianati’ kerana khianat tidak dapat diselesaikan dengan pengkhianatan yang lain.

Beliau juga berharap supaya kemuncak ‘scheme of things’ di sebalik pelantikan timbalan perdana menteri semalam adalah permulaan kepada pengakhiran episod khianat terbesar politik negara.

Lewat malam semalam, selepas pelantikan Ismail sebagai Timbalan Perdana Menteri, Umno kekal memutuskan untuk menarik balik sokongan kepada kerajaan Mahiaddin serta merta.

Perkara itu dimaklumkan oleh Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam sidang medianya selepas mempengerusikan mesyuarat Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno.

Umno turut mendesak Mahiaddin berundur secara terhormat bagi membolehkan Perdana Menteri yang baru dilantik dalam tempoh terhad.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniKENYATAAN MEDIA TIMBALAN KETUA PENERANGAN KEADILAN Oleh: Razeef Rakimin Ahad 04 Disember 2022 SANUSI KETERLALUAN LABEL PENYOKONG SENDIRI SEBAGAI PENGEMIS, BODOH Saya...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 4 Dis – Terasa lucu pula bila membaca kenyataan Mahiaddin Md Yasin yang mengecam susunan kabinet Anwar Ibrahim sebagai paling mengecewakan...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 2 Dis – Subsidi dan pembaharuan fiskal dijangka menjadi cabaran paling besar kepada kerajaan baharu di bawah pimpinan Perdana Menteri ke-10,...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 1 Dis – Meneliti perbualan telefon Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan yang merakamkan ucapan tahniah beberapa...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER