Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

Penduduk Titiwangsa Kecewa Permohonan Bakul Makanan Ditolak Kerana Bukan Pengundi Rina

Kongsikan Artikel Ini

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga, dan Masyarakat dikecam kerana dikatakan mempolitikkan bakul makanan.

Ini berlaku setelah seorang penduduk di kawasannya, Titiwangsa, Kuala Lumpur, mendakwa bahawa permohonan bakul makanan ditolak kerana pemohon adalah pengundi parlimen sebelah.

Ketika ini kerajaan memperuntukkan RM300,000 untuk setiap anggota parlimen memberikan bakul makanan di kawasan masing-masing di bawah pakej bantuan Pemulih.

Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh berkata, tidak ada syarat bahawa bakul makanan hanya diberikan kepada mereka yang mempunyai kawasan yang sama dengan ahli parlimen.

“Rina adalah menteri dan ahli parlimen kerajaan. Di Titiwangsa, mereka memiliki akses kepada RM3.5 juta setahun (dalam dana pembangunan). Dan sekarang tambahan RM300,000 (untuk bakul makanan). Apa alasannya?

“Sekiranya ahli parlimen pembangkang seperti saya dapat memberi bantuan makanan tanpa melihat status pengundian, itu bermakna Rina hanya pedulis soal politik dan undi, ketika pandemik sekali pun,” katanya.

Malaysiakini sedang berusaha untuk mendapatkan maklum balas daripada Rina mengenai perkara itu.

Sementara itu, seorang pembantu Rina memberitahu Malaysiakini bahawa mereka sedang meneliti dakwaan penduduk Titiwangsa itu.

Difahamkan, penduduk terkesan berhubung dengan anggota parlimen di mana mereka didaftarkan untuk mengundi untuk mendapatkan bantuan.

Ini bukan kali pertama Rina dikritik berkaitan bakul makanan.

Bulan lalu, dia dikritik kerana bakul makanannya dilekatkan dengan gambarnya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Bermula 1 Januari depan, cabutan khas nombor ramalan dikurangkan kepada lapan kali setahun berbanding 22 kali pada era...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet Kerajaan Perpaduan di Perdana Putra di...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 5 Dis – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli menjelaskan tumpuan segera beliau ialah membantu menyediakan Bajet 2023. Katanya, penyediaan belanjawan itu...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Rafizi Ramli menafikan dakwaan mengugut untuk ‘mencari’ Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER