Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

Yang Tak Suka Bendera Putih Ni Apa Hal?

Kongsikan Artikel Ini

Nik Abduh Nik Aziz, Khairuddin Aman Razali, dan Muhammad Sanusi Md Nor jelas ada isu dengan inisiatif Bendera Putih.

Nik Abduh ialah ahli jawatankuasa PAS Pusat. Khairuddin menteri dalam pentadbiran Perikatan Nasional. Beliau juga pemimpin PAS. Begitu juga Menteri Besar Kedah, Sanusi.

Nik Abduh kita tahu tidak mahu rakyat ‘diajar’ mengangkat bendera putih. Sebaliknya menyarankan golongan susah berdoa untuk mendapat bantuan. Tidak perlu dihuraikan apa yang beliau katakan dan reaksi orang ramai termasuk orang Islam yang tahu agama. Semua sudah maklum.

Khairuddin juga meminta penduduk di kawasan Kuala Nerus, di mana beliau Ahli Parlimennya, tidak perlu angkat bendera putih.

Manakala Sanusi pula mengingatkan rakyat Kedah yang terputus bekalan tidak mengibarkan bendera putih kerana terdapat saluran lain boleh diguna.

Khairuddin mahu penduduk Kuala Nerus menghubungi “pasukan kerjanya” untuk mengadu kesusahan yang dialami. Begitu juga Sanusi yang mahu rakyat mengadu kepada kerajaannya menerusi panggilan telefon atau media sosial.

Kalau nak tolong rakyat bagus lah tetapi mengapa tidak mahu orang lain – dalam hal ini inisiatif Bendera Putih – berusaha membantu?

Ada pihak melihat inisiatif Bendera Putih sebagai simbol tidak puas rakyat terhadap tahap bantuan kerajaan. Bukan itu saja. Kerajaan dilihat gagal menangani krisis kesihatan dan ekonomi pada waktu amat mencabar ini.

Apakah anggapan itu tepat? Tindakan pemimpin PAS tadi memberi gambaran kerajaan ‘terasa hati’ dan seolah-olah ‘mencemburui’ gerakan Bendera Putih. Seolah-olah ‘mengakui’ gerakan itu lebih berjaya menolong rakyat berbanding kerajaan. Jika tidak, apa perlunya ‘menyerang’ gerakan itu. Betul tak?

Perhatikan apa kata Sanusi seperti dilapor Utusan Malaysia tempoh hari. Beliau mendakwa gerakan #Bendera Putih “ialah satu propaganda politik untuk memberi persepsi kerajaan telah gagal”.

Namun mungkinkah Sanusi serta sahabat-sahabat dalam PAS marah gerakan Bendera Putih kerana ia dipercayai diasaskan oleh seorang yang bernama Nik Faizah Nik Othman, yang merupakan Timbalan Ketua Wanita Amanah Kelantan?

Kita tahu sentimen PAS terhadap Amanah. Tak perlu ulas lanjut.

Apa pun Zuraida Kamaruddin, juga seorang menteri dalam kerajaan Perikatan Nasional, tidak pula ada masalah mengumumkan beliau “bersama kempen #benderaputih bagi mengenal pasti mereka yang memerlukan bantuan”.

Menerusi Facebooknya, Zuraida yang kini anggota Bersatu setelah melompat dari PKR, mengulangi kata-kata semangat inisiatif Bendera Putih: “Tak perlu merayu, tak perlu malu. Kibar saja bendera”.

Bagi saya ‘sekurang-kurang’ beliau dapat mengesan rakyat yang memerlukan bantuan berpandukan Bendera Putih yang terkibar. Saya difahamkan Zuraida ada menghantar bantuan. Terima kasih Bendera Putih.

Bagi aktivis termasuk pelukis grafik terkenal Fahmi Reza, si menteri itu “hijack” inisiatif rakyat dan mengambil kesempatan. Itu pandangan Fahmi dan rakan rakan yang semestinya dihormati.

Mungkin Zuraida nampak apa rakan-rakan dalam PAS tidak nampak?

Inisiatif Bendera Putih ialah satu usaha murni yang sudah mendapat sambutan rakyat berbilang kaum – sama ada individu, sektor perniagaan, dan orang politik terutama pembangkang, dan ia terus mendapat sambutan. Ramai golongan susah mendapat manfaat.

Apa yang diperkatakan pemimpin PAS terutama Nik Abduh terhadap inisiatif Bendera Putih membawa kesan ke atas parti – tak kiralah kenyataan mereka dibuat atas sifat peribadi mahu pun pendirian parti.

Menurut laporan media beberapa hari lalu, penganalis politik Azmi Hassan dan Awang Azman Awang Pawi mempersoalkan kualiti kepimpinan PAS, terutama sekali peranannya dalam kerajaan.

Tidak boleh dinafikan inisiatif Bendera Putih ialah gerakan rakyat untuk rakyat. Rakyat Malaysia menolong rakyat Malaysia. Memperlekehkannya bererti memperlekehkan rakyat. Menyerangnya ialah menyerang rakyat.

Itu menimbulkan kemarahan rakyat. Ada padahnya bila rakyat marah.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniKENYATAAN MEDIA TIMBALAN KETUA PENERANGAN KEADILAN Oleh: Razeef Rakimin Ahad 04 Disember 2022 SANUSI KETERLALUAN LABEL PENYOKONG SENDIRI SEBAGAI PENGEMIS, BODOH Saya...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 4 Dis – Terasa lucu pula bila membaca kenyataan Mahiaddin Md Yasin yang mengecam susunan kabinet Anwar Ibrahim sebagai paling mengecewakan...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 2 Dis – Subsidi dan pembaharuan fiskal dijangka menjadi cabaran paling besar kepada kerajaan baharu di bawah pimpinan Perdana Menteri ke-10,...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 1 Dis – Meneliti perbualan telefon Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan yang merakamkan ucapan tahniah beberapa...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER