Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

PKPD Selangor, KL, Tunjuk Kegagalan Kerajaan Gunakan Data Kukuh

Kongsikan Artikel Ini

Perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) diumumkan di beberapa lokasi di Selangor dan Kuala Lumpur menunjukkan kerajaan gagal memperoleh data kukuh mengenai lokasi kes aktif.

Bekas timbalan menteri kesihatan Dr Lee Boon Chye berkata, selepas sekatan pergerakan penuh selama empat minggu, sepatutnya kes jangkitan menurun memandangkan orang ramai dilarang bergerak lebih 10km kecuali untuk membeli barangan keperluan harian.

“Contohnya, di Selangor, kebanyakan kluster adalah dari kilang. Kenapa begitu? Kerana mereka tidak mematuhi SOP,” katanya.

Lee berkata, risiko terbesar sepatutnya dari hospital-hospital, namun kluster besar nampaknya tidak wujud dari situ.

“Ramai orang keluar masuk bangunan hospital, termasuk pesakit Covid-19, mereka yang disyaki dijangkiti, serta orang yang tidak tahu mereka penghidap Covid.

“Di Hospital Kuala Lumpur, mungkin lebih 10,000 orang sentiasa saja keluar masuk dari situ, namun tiada pula kluster dilaporkan,” katanya.

Lee berkata, kilang patut belajar daripada hospital dan mengamalkan pematuhan SOP ketat. Jika tidak, katanya, keluk Covid-19 tidak akan dapat dilandaikan.

Menteri Kanan Keselamatan Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan PKPD meliputi 34 mukim di Selangor dan 14 lokaliti di Kuala Lumpur selama dua minggu mulai Sabtu.

Berikutan itu, Lee berkata mengkritik keputusan meletakkan begitu banyak kawasan di Selangor dan Kuala Lumpur di bawah PKPD, sebaliknya ia sepatutnya menyasarkan lokaliti tertentu.

Beliau turut mempertikaikan kenapa Negeri Sembilan tidak diletakkan bawah PKPD seperti, memandangkan purata kes harian berbanding penduduk sama antara dua negeri itu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniISKANDAR PUTERI, 7 Dis – Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin diminta bergerak ke depan dan tidak menjadikan institusi diraja...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 7 Dis – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan dengan Bilal Erdogan, anak lelaki Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan,...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 6 Dis – Tiada perubahan drastik dijangka dilaksana terhadap program berkaitan pemerkasaan Bumiputera yang digariskan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12). Menteri...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 6 Dis – Kementerian Ekonomi akan bekerjasama rapat dengan kementerian lain untuk menyediakan senario dan perancangan bagi memastikan Malaysia meraih pendapatan...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER