Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

Buka Parlimen: ‘Kenapa Takiyuddin Hassan Salah’

Kongsikan Artikel Ini

Dakwaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang) Takiyuddin Hassan bahawa persidangan parlimen hanya boleh bersidang hanya selepas tempoh darurat tamat adalah salah, kata ahli parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang.

Lim merujuk pentadbiran kerajaan BN sebelum ini tidak membatalkan proklamasi darurat selama lebih dari 40 tahun tetapi parlimen tetap bersidang.

“Takiyuddin salah dari segi undang-undang dan sebenarnya dengan mengatakan bahawa parlimen hanya dapat bersidang setelah darurat berakhir kerana Parlimen Malaysia telah bermesyuarat dalam beberapa keadaan darurat selama lebih dari empat dekad.

“Ini diikuti usul di parlimen oleh perdana menteri ketika itu, Najib Abdul Razak, pada 24 Nov 2011, untuk membatalkan pengisytiharan darurat 1966, 1969 dan 1977,” katanya.

Kata Lim, sejak 1979 dia menganjurkan untuk mengakhiri pengisytiharan darurat.

“Seperti yang saya katakan dalam usul saya di parlimen tahun 1979 untuk membatalkan pengisytiharan darurat: ‘berlanjutannya pengisytiharan darurat, ketika keadaan darurat yang dibuatnya sudah tidak ada lagi, sudah tentu ini merupakan penyalahgunaan kuasa dan tidak berperlembagaan’.

“Ini juga merupakan gejala keangkuhan kuasa yang telah lama memberi masalah kepada Umno dan BN pada waktu itu,” kata ahli parlimen DAP itu.

Namun, Lim berkata usulnya kemudian ditolak dan hanya pada tahun 2011 mereka akhirnya membatalkannya.

Oleh itu, Lim mengulangi cadangannya untuk mengembalikan peruntukan asal dalam Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan.

Dia berkata peruntukan asal yang diperuntukkan untuk mana-mana peraturan darurat akan berakhir secara automatik dalam masa dua bulan selepas ia dikuatkuasakan kecuali diluluskan oleh parlimen.

Sebagai alternatif, ia akan berakhir 15 hari dari ketika Dewan Rakyat dan Dewan Negara bersidang, jika tidak dipersetujui oleh kedua-dua dewan.

Lim berkata ini untuk memastikan tidak ada penyalahgunaan kuasa dan bagi memastikan pengisytiharan darurat tertakluk kepada kajian dan kawalan parlimen.

Kerajaan mengisytiharkan darurat dikuatkuasakan pada 11 Januari lalu dan akan berakhir pada 1 Ogos.

Bagaimanapun pada 16 Jun, selepas mempengerusikan pertemuan khas dengan raja-raja Melayu,Yang Di-Pertuan Agong bertitah agar parlimen bersidang “secepat mungkin”.

Yang di-Pertua Dewan Negara dan Dewan Rakyat, Rais Yatim dan Azhar Harun mengeluarkan kenyataan pada 25 Jun bahawa parlimen sedang mengkaji persidangan secara hibrid, dan memerlukan masa untuk membuat persediaan.

Dijangka, parlimen secara hibrid dapat mula bersidang pada akhir Ogos atau selewat-lewatnya awal September depan.

Sehari kemudian, kedua-dua mereka dititahkan untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Di sebalik kenyataan Rais dan Azhar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang) Takiyuddin Hassan berkata kerajaan belum memutuskan sama ada persidangan parlimen akan berlangsung secara fizikal atau hibrid, dan kenyataan speaker hanyalah cadangan sahaja.

Namun, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Mustafa Billah Shah semalam sekali lagi menzahirkan pandangan bahawa persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin.

Pandangan Seri Paduka itu disampaikan ketika berkenan menerima menghadap Rais dan Azhar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniKENYATAAN MEDIA TIMBALAN KETUA PENERANGAN KEADILAN Oleh: Razeef Rakimin Ahad 04 Disember 2022 SANUSI KETERLALUAN LABEL PENYOKONG SENDIRI SEBAGAI PENGEMIS, BODOH Saya...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 4 Dis – Terasa lucu pula bila membaca kenyataan Mahiaddin Md Yasin yang mengecam susunan kabinet Anwar Ibrahim sebagai paling mengecewakan...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 2 Dis – Subsidi dan pembaharuan fiskal dijangka menjadi cabaran paling besar kepada kerajaan baharu di bawah pimpinan Perdana Menteri ke-10,...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 1 Dis – Meneliti perbualan telefon Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan yang merakamkan ucapan tahniah beberapa...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER