Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

EKSKLUSIF – Rafizi Dedah Rahsia Pemilihan KEADILAN 2018

Bekas ahli parlimen Pandan, Rafizi Ramli
Kongsikan Artikel Ini

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Bekas Naib Presiden KEADILAN, Mohd Rafizi Ramli mendedahkan bahawa beliau pernah menasihatkan Presiden, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya memilih ahli-ahli Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) yang mempunyai integriti dan bebas daripada mana-mana pihak.

Dalam ciapan terbaharu di Twitter jam 2.29 petang ini, beliau menulis:

 

Klik pada gambar untuk melihat ciapan terbaharu Rafizi Ramli yang mula tular di Twitter.

 

Saya dah nasihatkan @anwaribrahim supaya pilih Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) yg bebas dan ada integriti. Akhirnya yg dilantik dlm tu semua #kartel Hampir semua JPP yg manipulasi pemilihan PKR ni dah keluar parti ikut #kartel

Ciapan beliau dipercayai merujuk kepada insiden semasa Pemilihan KEADILAN tahun 2018 di mana beliau tewas di tangan Mohamed Azmin Ali bagi perebutan jawatan timbalan presiden yang berakhir pada 4 November tahun berkenaan.

Rafizi kalah sekitar beberapa ribu undi dengan pelbagai penyelewengan dan tipu helah dilakukan Azmin dengan bantuan ahli JPP yang belot dengan peraturan parti ketika itu.

Azmin kemudian bertindak mengkhianati parti dan keluar bersama 10 lain termasuk bekas Naib Presiden, Zuraida Kamaruddin sebelum dipecat menjelang “Langkah Sheraton” yang menumbangkan kerajaan Pakatan Harapan pada 24 Februari 2020.

Tambah bekas Ahli Parlimen Pandan itu lagi semasa menjawab tweet daripada seseorang bernama Murly Thangaiyah yang bertanyakan “Ohh begitu abis kenapa kamu kalah dgn Azmin semasa pemilihan parti”:

 

Jawapan balas Rafizi membuatkan Murly terdiam terus!

Ha3 ada geng #kartel berani bersuara Rolling on the floor laughing Semua dlm PKR tahu sistem undi dimanipulasi. Ada 20,000 undi yg konon “tersangkut” dan tak dikira – semuanya di kawasan yg undi saya. Azmin menang ~1.5% undi dlm 3,000 undi saja, tnpa kira 20k tu. Saya x minat pun, nak tunjuk #kartel

 

Jawapan tersebut membuatkan Murly langsung tidak berani membalas, sebaliknya Rafizi terus mendedahkan beliau telah memberi amaran demi amaran namun tidak diendahkan, termasuk seorang lagi bekas Naib Presiden, Dr Xavier Jayakumar.

Rafizi membalas:

Saya dah warning @anwaribrahim dari awal jgn percaya tp …… Memang dari awal #kartel

Rafizi dah bagitau Xavier memang tak boleh dipercayai langsung!

 

Seorang lagi pengikut Rafizi di Twitter pula bertanyakan, “Can you please comment about Larry Sng?” dan Rafizi menjawab:

 

Jawapan Rafizi terhadap isu ahli parlimen Julau, Larry Sng

Azmin yg bawak masuk tp Larry pilih konon nk sokong Anwar. Aku tak pernah kenal pun Larry Sng ni & tak pernah berkawan pun. Saya bangkang lantik dia jd Pengerusi Sarawak tp parti lantik jugak!

Ciapan Rafizi jelas membuktikan bahawa segala bukti-bukti dan dokumen penyelewengan yang dikemukakan tidak mendapat tindakan sewajarnya daripada parti.

Akhirnya pada 15 November 2019, beliau mengumumkan persaraan daripada politik sejurus selepas bebas daripada kes mendedahkan skandal NFC di Mahkamah Shah Alam, Selangor.

Keputusan beliau kekal sehingga kini dengan ciapan berikut:

 

Ciapan Rafizi memutuskan tidak akan kembali ke arena politik sejak 15 November 2019

Walaupun ramai penyokong Pakatan Harapan (PH) merayu agar Rafizi mengubah keputusan beliau, ternyata beliau sudah ‘cuci tangan’ daripada politik terutama KEADILAN.

 

– MEDIA RANIA

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Negeri

Kongsikan Artikel IniSEREMBAN, 7 Dis – Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Negeri Sembilan perlu mengambil tindakan segera dan mencari punca kekerapan berlakunya banjir kilat...

Nasional

Kongsikan Artikel IniISKANDAR PUTERI, 7 Dis – Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin diminta bergerak ke depan dan tidak menjadikan institusi diraja...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 7 Dis – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan dengan Bilal Erdogan, anak lelaki Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan,...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 6 Dis – Tiada perubahan drastik dijangka dilaksana terhadap program berkaitan pemerkasaan Bumiputera yang digariskan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12). Menteri...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER