Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Politik

‘Takiyuddin Biadab Tempelak Kenyataan Istana’

Kongsikan Artikel Ini

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegur kebiadaban Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin yang dianggap masih bertikam lidah berhubung titah Yang di-Pertuan Agong untuk membuka segera sidang Parlimen.

“Kerajaan PN menguar-uarkan tidak boleh sidang Parlimen kerana darurat. Maka, istana menjelaskan Parlimen masih boleh bersidang dan ianya ditempelak oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri secara biadab sekali.

“Dalam kaitan dengan Parlimen, menteri Takiyuddin masih nak bersilat dan bertikam lidah dengan cara yang paling lemah dan hambar iaitu Tuanku tak menetapkan tarikh.

“Selalunya masyarakat Malaysia dalam mengulas kenyataan raja, kita akan mengatakan kami junjung titah dan kalau pun ada berbeza pendapat, kita akan cuba mengemukakan pandangan kepada Agong tentang keadaan sebaliknya. Ini tidak, terus ditolaknya,” tegasnya dalam siaran langsung di Facebooknya semalam.

Anwar berkata, bagi orang yang waras dan siuman, mereka pasti memahami bahawa istana terpaksa menyuarakan titah kerana keluhan masyarakat dan pandangan majoriti pimpinan politik yang menuntut supaya darurat dihentikan.

Beliau turut menegur kedegilan Perdana Menteri, Tan Sri Mahiaddin Md Yasin dan Kabinetnya yang enggan menurut titah Yang di-Pertuan Agong.

“Perdana Menteri nampak berkeras dan berdegil. Kamu tidak ada keabsahan dan kamu hilang kepercayaan, sepatutnya kamu tunduk kepada tuntutan Perlembagaan dan titah nasihat Raja-Raja dan Yang di-Pertuan Agong untuk adakan Parlimen.

“Kalau kamu enggan, maka secara terhormat kamu harus undur dan letak jawatan. Itu pendirian PH yang saya percaya didukung Ahli Parlimen dan rakyat negara kita,” katanya lagi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Negeri

Kongsikan Artikel IniSEREMBAN, 7 Dis – Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Negeri Sembilan perlu mengambil tindakan segera dan mencari punca kekerapan berlakunya banjir kilat...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 4 Dis – Mesyuarat khas Kabinet yang akan berlangsung esok, dijangka memberi tumpuan khusus pada isu menangani kenaikan kos sara...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 2 Dis – Ahli Parlimen Pandan, Mohd Rafizi Ramli dinamakan sebagai Menteri Ekonomi menggantikan bekas Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa...

Nasional

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 2 Dis – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) komited mempercepatkan kajian ke atas kerangka pengurusan kandungan dalam talian bagi...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER