Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

PRU 15: Logo PKR Adalah Jenama Untuk Reformasi

Kongsikan Artikel Ini

Sumber dalaman PKR berkata, identifikasi parti itu berjuang untuk reformasi adalah faktor untuk parti komponen Pakatan Harapan (PH) bersetuju dengan penggunaan logo PKR pada pilihan raya umum akan datang.

Mengulas kenyataan DAP menentang cadangan Pemuda PKR pada hujung minggu lalu, orang dalam parti itu berkata: “Bendera PKR adalah jenama untuk reformasi dan itu yang rakyat mahukan sekarang.”

Katanya, penggunaan bendera PH boleh menjadi strategi salah berikutan ramai pengundi luar bandar mungkin tidak biasa dengannya.

Beliau mendapati warna bendera PH dan Bersatu adalah sama.

“Semua orang perlu memahami apa yang berkesan dan apa yang tidak,” kata sumber itu.

Seorang pemimpin DAP berkata, Majlis Presiden PH akan membincangkan perkara berkenaan dalam mesyuarat berikutnya.

Beliau bersetuju dan menyokong penggunaan bendera PH kerana gabungan itu kini adalah pertubuhan sah.

“Kita perlu mula menggunakan bendera yang mewakili kita semua. Kita perlu bersatu dalam perkara ini,” kata beliau.

Pada pilihan raya umum lalu, gabungan yang belum didaftarkan itu menggunakan bendera PKR bagi meraih kepercayaan pengundi untuk mengalahkan Barisan Nasional yang memerintah negara sekian lama.

Penganalisis politik, Azmi Hassan berkata, DAP berhak berhati-hati selepas spekulasi mendakwa Presiden PKR, Anwar Ibrahim mengadakan perbincangan dengan Umno untuk membentuk kerajaan.

Tambahan pula, katanya, DAP mungkin risau dan cuba mengelakkan kekeliruan berhubung calon.

“Pada PRU14, sukar untuk memberitahu siapa calon PKR, DAP dan Amanah disebabkan semua bertanding di bawah logo PKR,” katanya kepada media.

Azmi berkata, mudah difahami Anwar berbincang dengan Umno kerana ia dapat meningkatkan peluangnya untuk membentuk kerajaan perpaduan yang akan merangkumi semua parti komponen PH dan mungkin menghasilkan pentadbiran yang kuat.

“Anwar mungkin tidak dapat katakan dengan tepat apa yang berlaku kerana masih ada perkara yang sedang dibincangkan.”

Seorang lagi penganalisis, Awang Azman Pawi yakin DAP bimbang kehilangan dominasi dan populariti, jika bendera PKR digunakan pada pilihan raya umum akan datang.

“DAP lebih suka mempunyai bendera berkecuali,” katanya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniAhmad Zahid Hamidi secara sinis berkongsi harga “katak politik” dalam tempoh sebulan ini dijangka melambung kepada RM32 juta seekor. Dalam kenyataan terbaharu...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPresiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim merayu kepada golongan profesional dan penjawat awam agar tidak menjadi ‘perkakas’ kepada orang politik dan tidak...

Nasional

Kongsikan Artikel IniGerakan diterajui belia seperti #Lawan, Hartal Doktor Kontrak dan Bendera Hitam mendapat sokongan aktivis veteran, dengan salah seorangnya dari era Reformasi menggalakkan...

Nasional

Kongsikan Artikel IniSetelah pimpinan Pakatan Harapan membuat perkiraan yang teliti bersama rakan-rakan dari parti-parti pembangkang dan semua yang tidak menyokong Tan Sri Mahiaddin Md...

Copyright © 2021 Media Rania