Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

Afghanistan Tutup Semua Institusi Pendidikan Akibat Covid-19

Kongsikan Artikel Ini

KABUL, 12 Jun – Afghanistan hari ini mengumumkan menutup semua institusi pendidikan di seluruh negara di tengah-tengah peningkatan jangkitan dan kematian akibat COVID-19, lapor agensi berita Anadolu.

Menurut Kementerian Kesihatan, tadika, sekolah menengah serta universiti dan seminar keagamaan ditutup sekurang-kurangnya dua minggu lagi berikutan sistem kesihatan hampir lumpuh berdepan gelombang ketiga wabak.

Peningkatan keganasan menyukarkan lagi usaha untuk membendung penularan wabak.

Kementerian Kesihatan menyatakan sejumlah 2,000 alat bantuan oksigen dan 1,063 katil hospital dikhaskan untuk pesakit COVID-19. Negara yang didiami kira-kira 39 juta penduduk itu mempunyai kira-kira 1,500 katil untuk unit rawatan rapi.

Ford Raptor 2020: Mantap, Tangkas

Sementara itu, pada Sabtu Afghanistan meneruskan kempen vaksinasinya selepas menerima 700,000 dos vaksin Sinopharm yang disumbangkan China.

Berdasarkan angka rasmi, sekurang-kurangnya 968,000 dos vaksin telah diberikan di negara itu. Sebanyak 500,000 dos vaksin disumbangkan India sementara 486,000 lagi dos melalui program COVAX.

Afghanistan mencatatkan 973 kes baharu dalam tempoh 24 jam lalu menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 89,861 kes. Keseluruhan 3,527 pesakit telah meninggal dunia dengan 67 lagi kematian baharu.

– BERNAMA

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniGENEVA: Dunia berisiko berdepan kegagalan dalam memerangi COVID-19 akibat varian Delta yang mudah menular. Bagaimanapun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yakin vaksin yang...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniYANGON, 27 Jul – Junta tentera Myanmar membatalkan keputusan pilihan raya umum 2020 yang dimenangi parti Liga Demokrasi Nasional (NLD) pimpinan Aung...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniRIO DE JANEIRO: Pertelingkahan meletus membabitkan kumpulan penunjuk perasaan dan sekumpulan polis di Rio de Janeiro ketika mana protes berlanjutan menuntut peletakan...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniMANILA, 23 Jul – Filipina mengenakan larangan kemasukan individu dari Malaysia dan Thailand serta mengetatkan sekatan di wilayah Manila, dalam usaha mencegah...

Copyright © 2021 Media Rania