Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

Sekutu Eropah Sangsi Kembalinya Amerika Dalam G7

Kongsikan Artikel Ini

CORNWALL, England, 11 JunPada tahun 2017, Presiden Amerika Syarikat ketika itu, Doland Trump mengejutkan sekutu-sekutu Barat Washington semasa perjalanan Eropah pertamanya, menghukum mereka kerana gagal melaksanakan “pembahagian adil” mereka atas peruntukan pertahanan, secara fizikal menolak satu perdana menteri, dan mengetuai pemimpin lain dalam jabat tangan secara umum.

Setelah empat tahun bergolak hubungan Trans-Atlantik di bawah Trump, kata-kata persahabatan pengganti Demokratnya, Joe Biden dan berjanji bahawa “Amerika kembali” ketika dia bertemu sekutu Barat hujung minggu ini di pusat peranginan Cornwall  dianggap satu kelegaan.

Tetapi itu sahaja tidak mencukupi, kata diplomat dan pakar dasar luar.

Biden menghadapi keraguan yang berlanjutan mengenai kebolehpercayaan Amerika sebagai rakan kongsi.

Pemimpin dari kumpulan G7, NATO dan Kesatuan Eropah bimbang akan ketidak tentuan politik AS akan sekali lagi, dan mencari tindakan konkrit, bukan sekadar kata-kata setelah dirosakkan Trump bertahun lamanya.

“Adakah ini peralihan antara Trump 1.0 dan Trump 2.0? Tidak ada yang tahu,” kata David O’Sullivan, bekas duta Kesatuan Eropah ke Washington.

“Saya rasa kebanyakan orang berpendapat bahawa kita harus merebut peluang dengan pentadbiran ini untuk mengeratkan hubungan dan berharap ini dapat bertahan di luar pertengahan dan 2024.

“Pemimpin Eropah bersikap optimis secara terbuka, memuji kelangsungan hidup multilateralisme – tetapi keraguan mereka melampaui parut tahun-tahun Trump. Dasar luar pentadbiran Biden telah menghantar isyarat bercampur-campur, yang ditandai oleh beberapa langkah salah dan ketidakpastian mengenai bidang dasar utama seperti China, kata bekas pegawai AS dan sumber diplomatik.

“Rakan kongsi Amerika masih terlepas dari apa yang berlaku di bawah Trump,” kata Harry Broadman, bekas pegawai kanan AS dan pengarah urusan di Berkeley Research Group. “Tetapi beberapa pesan Biden juga terputus.” katanya.

– REUTERS

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniLONDON, 13 Jun – Pasukan saintis Britain memberi amaran negara ini boleh merekodkan kes jangkitan Covid-19 sebanyak 100,000 kes sehari menjelang Julai....

Antarabangsa

Kongsikan Artikel IniCORNWALL, United Kingdom, 13 Jun – Pemimpin G7 semalam mendepani isu pengaruh China dan ancaman pandemik masa depan, menampilkan muafakat baharu Barat pada...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel Ini KABUL, 12 Jun – Afghanistan hari ini mengumumkan menutup semua institusi pendidikan di seluruh negara di tengah-tengah peningkatan jangkitan dan kematian...

Antarabangsa

Kongsikan Artikel Ini Mahkamah AS mendakwa ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low kerana menggunakan “saluran belakang” pada tahun 2017 untuk...

Copyright © 2021 Media Rania