Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Politik

Ada Gerakan Kumpul SD Ahli Parlimen Sedang Berjalan Untuk Berkuasa Di Putrajaya…

Kongsikan Artikel Ini

PKR mendakwa ada gerakan pihak tertentu sedang cuba mendapatkan perakuan berkanun (SD) daripada ahli-ahli parlimen untuk mendapat jawatan dalam kerajaan pusat.

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil berkata pihaknya dimaklumkan gerakan itu dilakukan beberapa ahli parlimen yang tidak memegang jawatan pemimpin utama parti mereka.

“PKR turut difahamkan bahawa ahli-ahli parlimen terbabit berbuat demikian dengan mendakwa kononnya mereka telah mendapat ‘restu’ Yang Di-Pertuan Agong,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Kenyataan itu muncul ketika Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah dalam proses berkenan menerima menghadap pemimpin utama parti dalam negara.

Beberapa pemimpin lain dijangka akan menghadap Agong esok dan minggu depan.

Isu cadangan penubuhan Majlis Gerakan Negara (Mageran) sebagai cara menghadapi situasi semasa politik negara juga menjadi polemik pada hari ini.

Sebagai sebuah negara yang mengamalkan prinsip raja berperlembagaan, kata Fahmi, PKR percaya bahawa dakwaan ‘restu’ itu adalah tidak benar sama sekali.

Malah katanya ia merupakan percubaan jelik untuk mendapatkan habuan bagi kelompok tertentu pada ketika negara berada di dalam krisis.

Kata ahli parlimen Lembah Pantai itu lagi tindakan tersebut adalah langkah terdesak ahli parlimen terbabit dan mereka wajar ditolak oleh rakyat.

Katanya tumpuan sekarang sepatutnya ditumpukan kepada usaha memulihkan ekonomi dan membela rakyat yang cukup terkesan akibat pandemik Covid-19.

“PKR mengambil pendirian nama Agong tidak patut digunakan sebagai helah untuk meraih sokongan ahli-ahli Parlimen, apatah lagi apabila sokongan itu tidak menyelesaikan persoalan besar tentang hala tuju kepimpinan negara kita pada ketika ini,” katanya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Politik

Kongsikan Artikel IniSeorang penganalisis berwaspada dengan cadangan penubuhan Majlis Gerakan Nasional (MAGERAN) Dr Mahathir Mohamad kerana hakikatnya kumpulan pakar bidang yang dicadangkan untuk dilantik...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPenutupan penuh sektor sosial dan ekonomi menerusi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 3.0) atau ‘total lockdown’ di seluruh negara yang bermula 1 Jun...

Negeri

Kongsikan Artikel IniKUCHING, 11 Jun – Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof disahkan positif Covid-19 dan sedang menjalani kuarantin di rumah. Fadillah...

Politik

Kongsikan Artikel IniEdaran Media 11 Jun 2021 Mageran ala Mahathir – Hanya untuk Angkat Kelompok Elitas 1. Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) pada dasarnya berperanan...

Copyright © 2021 Media Rania