Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

Anwar: Bagaimana Anda Tahu PKP Berkesan..?

Kongsikan Artikel Ini

Ketua pembangkang, Anwar Ibrahim meminta Putrajaya mendedahkan jangkaan penurunan kes Covid-19 berikutan sekatan pergerakan terbaru.

Ini kerana, katanya, negara dikenakan perintah kawalan pergerakan (PKP) dalam usaha mengurangkan jumlah jangkitan.

“Kita mengandaikan dengan PKP, jumlah kes akan berkurangan, tetapi kita nak tahu juga rencana mereka. Kalau kita adakan PKP dua minggu atau tiga minggu, berapa pengurangan kes?” soalnya dalam webinar Pasca Covid-19 malam tadi.

“Kepimpinan mesti berikan penjelasan. Seperkara lagi dalam penyelesaian ini, janganlah kita angkuh tidak mahu dengar pandangan pakar-pakar dan juga kajian berdasarkan sains dan data.”

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata, pecahan kes akan membantu kerajaan merangka strategi keluar.

Data seperti itu, katanya, juga akan menyuntik kepercayaan orang ramai.

“Dengan cara ini, kita akan mengetahui seberapa berkesan PKP dan dapat menghasilkan anggaran yang realistik mengenai bila kita dapat menamatkan PKP.”

Anwar mempersoalkan keperluan sekatan pergerakan penuh di seluruh negara kerana tidak ada penyelesaian yang sesuai untuk semua.

Katanya, jangkitan di Johor dapat diatasi lebih cepat berbanding Pulau Pinang, dan sekatan pergerakan perlu mengambil kira pemboleh ubah lain dan penyelesaiannya perlu berdasarkan kajian.

Beliau turut membidas pemberian vaksin yang perlahan dan mempersoalkan akauntabiliti untuk ratusan kematian berkaitan Covid-19 sejak beberapa bulan lalu.

“Sekiranya kita menerima vaksin seperti yang dijanjikan pada Mac dan April, kita tidak akan berada dalam situasi seperti ini.

“Siapa yang akan bertanggungjawab? Kerajaan? Menteri?” soalnya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Bermula 1 Januari depan, cabutan khas nombor ramalan dikurangkan kepada lapan kali setahun berbanding 22 kali pada era...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet Kerajaan Perpaduan di Perdana Putra di...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 5 Dis – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli menjelaskan tumpuan segera beliau ialah membantu menyediakan Bajet 2023. Katanya, penyediaan belanjawan itu...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Rafizi Ramli menafikan dakwaan mengugut untuk ‘mencari’ Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER